Pages

Wednesday, November 30, 2011

Sejarah terciptanya R.O.K.O.K.

Assalammualaikum

Harini arul nak berkongsi info tentang rokok ni je..takde banyak sangat..tapi masih berharap dapat la berkongsi maklumat yang baik buat pembaca blog DSG ni.

Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : "Kelak akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata : Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka." Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya, "Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Ya Rasulullah?". Sabda Rasulullah SAW, "Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir.  Allah bertanya kepada iblis, "Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis, "Aku lebih baik dari nya, aku tercipta dari api sedangkan dia dari tanah." Allah berfirman, "Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir." Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuhnya sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau." Nabi bersabda lagi, "Allah masukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji."



Arul dapat info ni dari 1 grup kat fb..beliau yang post mengenai info ni pula memetik keseluruhan maksud hadis tersebut dari buku "HARAM MEROKOK" oleh Adil Akhyar m/s 12.

Jangan katakan TAKNAK! pd rokok yg bengkok ok. Salah!!

Kepada rakan2 ku yang merokok, arul harap tiada yang tersinggung hati dengan hadis di atas ya..


Jom perangi ia !!

Sumber gambar : Google

Menjawab soalan Mr.Shahrazali

Assalammualaikum

Thanks a lot pada Mr.Shahrazali ye kerana menge-tag arul dan bagi soalan yang sangat banyak. Heheehe..arul mintak maaf ye kerana terlambat buat entri ni sekali dengan terlambat menjawab soalan bro. Semalam banyak kerja jadi tak sempat nak menjawab nye..


Ok,harini arul curi sedikit masa untuk menunaikan janji dan melunas kan amanah yang diberi. Ni antara soalan2 yang diberikan oleh bro Shahrazali ni :

Dah berapa kali jatuh cinta?
3x je

Siapa idola hidup? Kenapa?
My Abah..sebab kesabaran dan ketabahan dy dalam membesarkan kami 7 beradik sejak My Emak sakit macam2

Blogger kegemaran?
Denaihati...Ariffshah..Bro Eizil..Bro Ben Ashaari..Bro Ahmad

Azam utama tahun baru ni?
Taknak buat azam baru coz yang lama pun masih belum tercapai..ngeh3

Sebab selalu menangis?
Bila kena marah..Bila cakap dgn arul,tinggi2 suara..Bila dikecewakan..Bila terlalu banyak masalah yang tak dapat ditanggung lagi

Apa yang membuatkan awak ketawa besar?
Apa eh??hmm..bila My BFF wat lawak spontan dy (giler rindu kat 2 orang dak senget sy!!)

Peristiwa paling memalukan dalam hidup?
Erm..biarlah rahsia..kekekekeke..padahal arul dah tak ingat pun..ada ke eh?

Drama pilihan dalam masa terdekat ni?
Cinta Elysa dan Tentang Dhia..dah tu je yang ada..

Movie pilihan dalam masa terdekat ni?
The Immortals (ngeri giler tgok weh,ley menyorok bawah ketiak "teman" arul skali)

Apa pandangan tentang semua entri dalam blog Shahrazali?
Baru2 je lagi tgok blog bro..so lum berkesempatan nak terjah sumer..sori eh bro..

Ok dan ini pulak antara mereka2 yang sudi jenguk blog arul yang ciput nih..

Bro Ahmad

NZ Diaz

Kotak Bulat

Pada yang arul tag kat atas ni..soalan korang kena jawab mudah je..lebih kurang je macam yang arul kena jawab tu..arul ngah tadek idea,jadi tak dapat nk create soalan kreatif sangat..soalan terakhir tu je yang arul nk tukar..

Soalannya adalah....

Pernah makan Big Apple Donuts & Coffee?Apa donut kegemaran? Apa pendapat tentang BADC??


Oklah..selamat menjawab ye..dah jawab..rajin2 la tinggalkan link kat sini plak..nk gak baca..hehehehe..

Tuesday, November 29, 2011

Pandai lagi cerdik

Assalammualaikum...

Korang dah makan belum??Hehehehhe..malam ni Arul rajin masak sardin je..untuk sorang makan..cukup la tu kan??



Ok..back to the main entri..actually Arul sambil on9 sambil tengok berita kat tv3 ni ha..tetiba !!
Ha korang yang tengok berita pun mesti tengok tajuk berita yang Arul nak kongsi nih..alahai,tajuk tentang kebakaran yang berpunca dari rokok tu..ha ada kan?ada kan?Hadoi..apa ke pandai nye lah sangat..ish3..

"KEBAKARAN YANG BERPUNCA DARI ROKOK"

Hisap rokok sambil punggah tong minyak..memang la risiko nak mati cepat tu tinggi...Pape pun, dah ajal..innalillah~


p/a : jangan merokok di kawasan petrol station !arul hangen betul dengan masyarakat yang masih tak faham bahasa dan tanda amaran di sana tuh !

Kenali watak dalaman diri sendiri

MODEL >> tukar gambar setiap hari

PENJENAYAH >> tukar nama setiap hari

OVER ACTING @ PERASAN BAGUS >> namanya menggunakan simbol2 sehinggakan menyusahkan kawan2 nak cari terutamanya ketika kecemasan (i.e : 71M@T = jimat)

WARTAWAN >> suka menyebarkan pesanan, walaupun ia tak de lah penting mana pun

PENGGANAS >> suka menyebarkan link yang menakutkan (i.e : sila sebarkan pesanan ini jika tidak anda akan ditimpa kesusahan @ bencana)

BINTANG FILEM >>suka update status setiap 5 minit

BINGUNG >> tak dapat membezakan ruang untuk wall post atau komen

PERASAN HEBAT >> selalu melaporkan di mana lokasi semasa stiap masa

BUDAK HINGUSAN >> selalu menampilkan gambar dgn gaya dan aksi yang pelik lagi unik

GILER POPULAR >> nak makan pun siap ambil gambar dulu dan buat pic profile pulak. Motiff??



p/s : Arul minta maaf jika ada yang terasa..sekadar hiburan je..hehehhehe..peace!!

Monday, November 28, 2011

Gemok!Gemok!Gemok!

Assalammualaikum

Pergh!!Tajuk entri arul kalini agak extreme buat diri sendiri..


Beberapa minggu sudah..kerana beberapa masalah..selera makan arul agak terganggu..jadinya dalam masa 3 minggu..sedar tak sedar..berat arul ilang sebanyak 3kg..macam tak percaya kan??But now,arul timbang2..tengok dah naik semula 1kg..yela,sejak2 rajin masak kat rumah ni la..hu3...

Sekarang arul masih berada di kampung..selera makan tiba2 jadi lain macam..main telan je tak hengat alam sekeliling..adoiyai!!Bangun pagi2 je terus layan intan payung arul yang dah hampir sebulan tak jumpa..dah agak lama melayan,baru arul pergi mandi..then dah kena keluar pulak pergi beli barang2 keperluan ibu berpantang..kebulur beberapa jam perot ni taw..sampai umah je terus arul bantai 4 ketul ayam KFC beli sebelum balik tadi..ish3..malam nye pulak arul bantai 3 pinggan makaroni pulak..argh!!balik ni compom naik 3kg pulak...


Balik cheras kena berdiet semula ler jawabnye...huhuhu~

Saturday, November 26, 2011

Ku relakan kau pergi~

Assalammualaikum

Apa yang arul nak sampaikan dan luahkan di sini adalah...sorang lagi member dah resign harini..huwaaaa..!!kenapa bukan arul yang blah dari sini dulu??why?why?why?Mamat ni memang bercita-cita nak cari keje di kampung halaman nya..maka,bila dah dapat peluang tersebut..dy tak lagi menoleh ke belakang..malah,keje baru dy ni pun kira sesuai dengan bidang yang dy pelajari selama ni..keje lama plak,jauh menyimpang..kesian gak arul pada dy sebenarnya..tapi...sedih gak..dah takde orang arul nak sakat nanti..kui3~

Beberapa sebab arul masih belum dapat kerja yang bertimbun-timbun apply :

1) cari job,then save je tapi tak tengok semula untuk apply pulak..bodohnye!!
2) cari job,then tak update yang patut..pemalas nak mampos!!
3) cari job,then tak analisis betul2 requirements yang company nak
4) cari job,tapi tak berani cuba yang baru..arul memang penakut pun!!
5) cari job,bidang arul ni memang meluas..tapi arul punya pengalaman yang Maha Ciput je..sape nak der?!


K lah,tu je dapat diluahkan buat masa nih..huhuhu...berhentilah bersedih dan berubah lah ye arul !!


p/s: Masa entri ni di publish,mungkin arul sedang memandu pulang ke kampung halaman dengan 'neves' nye...weeee~

Bila Diri Jadik Takot

Assalammualaikum

Huargh,mereka dah beramai-ramai berkonvoi pulang ke kampung halaman.Memandangkan minggu ni kan cuti sampai Isnin..


Takot?Cuak?Gundah-gulana?Ye!!Sumer tu ada dalam diri arul sejak kelmarin lagi..Memang la senang je nak cakap..Rilex..Cool..Drive slow2..ha masalahnya arul ni kalau dah 'nebes' tu..tetap 'nebes' gak..drive laju or lambat pun..tetap boleh masuk salah jalan gak nanti..tapi minta tidak lah..

Apa yang buat arul rasa pelbagai perasaan tu adalah kerana :

1) tak pernah drive jauh2 sampai 3-4 jam perjalanan
2) tak pernah drive balik kampung sorang2
3) belum ada keyakinan nak travel gini

Huhuhu..kawan2 doakan arul selamat pergi dan pulang ke kampung halaman ye..semoga perjalanan arul berjalan lancar je..amiin~

Wednesday, November 23, 2011

Ragam muda-mudi bercinta

Assalammualaikum

Harini arul cuma nak berkongsi sikit je..yang kat bawah ni arul dapat dari 1 group kat 'pesbuk'..hehehe..bila difikir-fikir,arul yakin pasti ada sesetengah pasangan diluar sana bersikap begini kan??


time couple "BABY"
dah break "BABI"
time couple "SAYANG"
dah break "BANGANG"
time couple "I - U"
dah break "WA - LU"
(waklu pn boley..kikikiki)
time couple "I LOVE U,K BYE"
dah break "I HATE U,CIBAI"
time couple "HI DARLING"
dah break "BYE ANJING"
time couple "HANDSOME NYE"
dah break "SAKAINYE"
time couple "U LAWALAH"
dah break "EH,SIAL LAH PHUIH~!!"


Hahahahahaha! Gitu ler penerimaan pertama arul masa baca statement kat ats tu..tapi fikirkan lah semula..tak bagus taw!

Jangan ler amalkan ye..kita pernah sayangkan dy..dy pun pernah sayangkan kita..abaikan yang tak elok..sentiasa ingat perkara yang baik dy pernah buat untuk kita selama berpasangan..


p/s : arul minta maaf kerana terdapat penggunaan bahasa yang kurang sopan..tapi dah memang gitu ayatnye..hu3..

#7 Wordless Wednesday - Let's Dance Ur Eyes !!



p/s :: This is a still an image, but if you move your eyes around the central square pattern, the stars will seem to move.  The effect is due to a phenomenon that's collaquially called "eye jitter". The eyes, constantly moving by imperceptible amounts, amplify the difference between the two patterns and create the illusion of motion.


U want more?? Click HERE..

Tuesday, November 22, 2011

Segmen 5 Pasal Cinta !


Assalammualaikum

Ha kalini arul nak join segmen yang ni pulak..nape tah sekarang ni rasa macam best pulak join contest/segmen/GA ni..

Segmen ni arul dapat taw dari SINI..then arul pun terjah la blog SB ni pulak..

Hadiah agak menarik..especially buat newbie2 macam arul ni lah..hehehe
Pemenang akan dikira dari segi :: MENARIK, BEST, IDEAL, MENGANCAM, SEMPOI., SPORTING, TERBABOOM!! Keputusan SB adalah muktamad..dan pemenang akan dapat...
  1. SB kata, dy akan buat entri khas dan review bagi 5 pilihan yang terpilih
  2. SB kata, dy akan masukkan dalam bloglist "Makan Belacan !" khas untuk segmen.
  3. SB kata, 1st terpilih akan diletakkan link feed url blog dy selama sebulan.

Syarat nye mudah je..
  1. SB kata, semua boleh join segmen ni asalkan ADA BLOG.
  2. SB kata, yg tengah bercintun, bakal bercintan, dah berkapel, belum kapel2 dan dah berkahwin pun boleh join. Buat yang baru putus cinta pun boleh join asalkan SPORTING.
  3. SB kata, buat 1 entri dengan tajuk "Segmen 5 Pasal Cinta !", pastu letak cop mohor macam yang kat atas tu..macam arul buat lah..
  4. SB kata, link kan cop mohor tu ke entri segmen nih..nanti korang cer try klik je cop mohor kat atas tu..tengok dy g kemana..ha situ lah segmen nye..
  5. SB kata lagi, nanti jangan lupa tinggalkan link entri korang tu kat ruangan komen entri segmen dy nih.


SB berkata lagi ::

DATELINE : 25/11/11
JAM : 11:59PM

Ok lah..ini soalan2 yang ditanya oleh SB tersebut :

1) Dalam percintaan korang ada tak lagu khas untuk percintaan antara korang? Kalau ada, apa lagu itu ??

Lagu khas..ada..ada..banyak giler..hahahahha..tapi paling dekat dihati cuma 2..FALL 4 YOU-2NDHAND SERENADE..TANPA-6IXTH SENSE

2) Korang dan kapel ok jer memang tak ada nampak perubahan pun, memang nampak korang yakin dengan pasangan korang itu seolah memang nampak akan setia pada korang, namun jika tiba2 kapel korang hantar mesej pada korang berbunyi seperti ini, "awak,maafkan saya sebab saya bukan yang terbaik untuk awak, awak boleh memiliki yang lebih baik daripada saya, maafkan saya, saya tak dapat teruskan perhubungan ini !"
Haaa!Apa perasaan korang kan pada masa itu???dan apa tindakan yang korang akan lakukan sejurus menerima kenyataan seperti itu??

Haish..bab ni..Arul yang selalu hantar mesej gini pada pasangan Arul..bukan nak menguji..tapi hakikatnya memang begitu..bila pasangan dah tawar hati pada kita kan..tapi bila Arul cakap gitu,tak bagi pulak Arul pergi.
Ok,tapi kalau Arul pulak yang dapat mesej gini dari pasangan Arul..of course la Arul akan rasa sedih,bengang,tensen,marah kan..yela,perkara tetiba je nak wat suspen gini..
Perkara 1st sekali,Arul mesti nak jumpa dy, bincang depan2..be a GENTLEMAN dan minta penjelasan sejelas-jelasnya.Apa salah Arul pada dy selama ni sampai dy wat keputusan drastik gitu.Before couple boleh je jadi GENTLEMAN tanpa diminta, minta couple merayu-rayu, cakap depan2 kan..
Perkara 2nd lak,Arul mesti nak tahu apa reason(s) kukuh dy nk dump Arul mcm tu je..ingat arul ni macam baju yg dy pakai ke..bila suka,pakai..bila dah tak suka,campak jauh2,buang ke longkang..
Perkara 3rd,Arul nak pulangkan semula cincin tanda yang dy bagi.
Perkara 4th,hutang..hehehe of course stiap phubungn msti ada nye pinjam2 nih..lawan pada pinjam kan pulangkan semula..so?Arul jenis tak paksa sangat orang bayar semula apa yang Arul dah pinjam kan..tapi..asalkan bila Arul dalam kesempitan..kesusahan..dy tak buat bodoh je pada Arul jika Arul perlukan pertolongan dari segi kewangan..mmg dah takde pape hubungan istimewa tapi rasanya memang bodoh lah kalau semudah tu je lupakan budi pertolongan orang yang pernah kasihkan dy dan tolong dy even kita sendiri tengah susah sebenarnya.


3) Jika korang clash, apa lagu yang paling sesuai dan ingin korang tujukan pada diri korang dan kapel??Kenapa lagu itu korang pilih??


Opss!! Ini macam dah dirancang pulak kan..SB?? Hehehe..lagu tema time clash ni selalunya berlaku secara spontan..so depends la..
Macam Arul punya sejarah clash dulu..time clash dulu2 tetiba plak keluar lagu Rossa-Hati yang kau sakiti..Pergh!!Sentap giler kot dengar lagu tu..sejibik sejibon je terkena maknanya..hehehehehe..

4) Kapel yang kelakar, kaya, hensem, cantik, pandai dan sebagainya..yang manakah korang lebih pilih??kenapa??

Kalau Arul..Arul pilih pasangan yang kelakar, pandai, memahami, sporting..
Kelakar - Arul ni sometimes moody..so humor sense yang ada tu myb dpt tolong redakan moody Arul
Pandai - bukan untuk berdebat sapa salah/betul tapi boleh dibawa berbincang dengan berhemah dan berkongsi dalam apa segala hal pun
Memahami - memahami sikap/sifat Arul yang tak menentu
Sporting - pasangan yang boleh jadi kawan, kekasih..umpama dy la racun,dy jgak la penawarnye..tak mudah melenting..ble pasangan Arul sporting..dy blh jd kawan Arul..meaning Arul boleh share macam2 dengan dy spt kita borak2 dengan kawan2..sempoi..rilex..chillex..cool..

5) Pada korang, kalau bercinta tu harus ke buat post kat fb @ twitter dengan ayat seperti ini, "i love you sayang","rindu kat dy","thanks syg sbb blnje ayg td"..dan macam2 lah sampai semua orang tahu..haruskah begini??kenapa??

Emmm..yang ni payah sikit..hahahhahaha..nk kata harus tu..macam tak harus..sunat je kot..ngeh3..
Arul lebih suka kalau pasangan Arul post kat wall dy sendiri..biar kawan2 dy taw dy sayang rindu giler kat gf dy..lagipun abang dan kakak pun ada kat friendlist fb,so tak manis la kan..
Tapi sometimes tu jeles gak bila tengok kawan dan kapel masing2 bukan kemain rindu dendam kat fb dorang..jeles bkn pe..coz tengok macam 'suwiiiitt' je..hehehehehe
Actually benda ni depends la pada diri memasing..tak kesah nak buat gitu or gini..tapi berpada la..jangan sampai ada yang muntah darah or muntah hijau bila baca post yang jiwang2 10karat tu kan..hehehehe..


Ok SB siap!!


p/s : kawan2 jom la join......kita bagi support pada rakan blogger kita..sambil2 bertukar fikiran dan tambah kenalan..peace yaw!!

Dah jadi trend ke??

Assalammualaikum

1 Malaysia bergembira sakan malam semalam..tapi arul tak layan pun..hehehehe..maaflah..arul bukan peminat fanatik sukan bola sepak nih..dengar je..nak layan tu,fikir sampai seminggu pun belum tentu cukup..tak minat nak tengok..melainkan terpaksa bila tv dah dikuasai oleh abang2 dan abah arul (besenya lah).

Tetiba pagi ni abang2 arul buat kejutan pada arul yang sedang sakan bersiap-siap nak pergi kerja ok..buat lawak mega antarabangsa kot..mentang2 lah bolas sepak semalam Malaysia menang..suka2 hati dorang je kata harni Public Holiday..amboi3..kalau 10x Malaysia menang,10 hari nak cuti ke bro??tadek2,harini kerja macam biasa ok !!


Kojo la weh..dokumen berlambak ni ha..adoiyai..

Sunday, November 20, 2011

Ubati tekanan perasaan

Assalammualaikum

Tetiba petang tadi...dapat 1 masalah yang tak disangka..yang tak dijangka..dah la duduk rumah sorang2..hujung2 minggu masih kena terperok di rumah..ah,memang tak lah!!

Jam 8pm arul nekad nak keluar jalan2 jugak..tenangkan hati yang tengah panas..nak kata marah..takde lah marah mana pun..sedih tu yang mungkin kot..

Hasil arul jalan2 sorang2 kat Jusco malam ni....dapatlah...


Ada 2 warna je tadi..hadoy..tapi alhamdulillah..dapat gak la apa yang arul nak selama nih..ni je yang termampu..biar murah..asalkan arul puas dan selesa pakai..arul bkn branded person..hehehe

peace no war!!

nak tido dah..esok keje..gudnite peeps!

Lu Langsi Lu Mati !!

Assalammualaikum

Ni cerita sebenar cuma Arul dapat cerita ni dari seorang kawan la..

Al-kisah...2 orang budak lelaki yang tak berapa nak matang ni bergaduh giler2..dorang ni bergaduh bagai dah macam dalam WWE..WWF..tuh..ala-ala wrestling taw..siap angkat then hentak2 kat atas jalan tar tuh..kejadian ni berlaku di luar 1 dewan sukan..semasa kejadian..kat dewan tu sedang mengadakan 1 pertandingan futsal besar-besaran anjuran Pasaraya Besar Giant..penaja utama pertandingan tersebut adalah minuman isotonik terkenal iaitu 100plus..

Eh,eh,eh...tersasul jap citer sal lain..sori eh..Ha kawan Arul pun pergilah usha2 beberapa orang yang berada dekat2 dengan pergaduhan tersebut..katanya..punca pergaduhan adalah masing2 berebut nak jadi goalkeeper team dorang..Arul mendengarnya dan merasakan..perbuatan dan tindakan 2 orang budak lelaki tu sangatlah bangang !! Maaf kerana menggunakan bahasa yang kasar lagi kesat.

So,pe pendapat korang dengan cerita ni?Arul bukan mereka cerita taw..ini memang kisah benar..


Kesimpulannya,pergaduhan bukanlah jalan penyelesaian..dan Arul semakin jelas tak suka pada lelaki-lelaki yang suka bergaduh,bertumbuk sumer nih..kerana itu bukan caranya untuk korang buktikan korang ni anak jantan ke tidak..ish..ish..ish..cetek akal !

Friday, November 18, 2011

(^,^) Saya Nak Doodle FizgraphicDotCom



Arul rasa dah ramai yang kenal blogger ni..sape yang tak kenal "Apit" or FizgraphicDotCom ni?Kan?Kan?Kan?Hehehhehe..jeng!jeng!jeng! Beliau harini ada buat segmen..Arul tertarik dan berminat..maka sekarang Arul juga terasa nak berkongsi dengan korang dan ajak korang ramai2 join segmen beliau yang comel nih..

Pape pun mai kita tengok dulu RULES & REGULATIONS FOR HIS SEGMENT ::

  1. buat ENTRY anda yang bertajuk "Saya Nak Doodle FizgraphicDotCom"
  2. letak banner Doodle macam yang kat atas tu kat entry anda
  3. jangan lupa tengok SINI dan SANA dulu ye..
  4. bagi 5 SEBAB kenapa anda suka doodle FizgraphicDotCom
  5. pastekan URL entry anda kt ruangan komen beliau kat ENTRI beliau
  6. tag 3 or lebih rakan2 anda


TARIKH TUTUP :: 19 NOV 2011
MASA :: tepat jam 11:59 malam

Ok sekarang Arul nak senaraikan kenapa Arul suka doodle fizgraphic ni ::

Sebab doodle fizgraphic :
1- sangat..sangat..sangat..sangat..sangat..COMEL !!
2- sesetengah yang di hasilkan sangat..sangat..sangat..sangat..sangat..REAL !!
3- sangat..sangat..sangat..sangat..sangat..KREATIF !!
4- mampu buat Arul tersenyum je tiap kali melihat kecomelan doodle beliau
5- sangat..sangat..sangat..sangat..sangat..KEMAS DAN CANTIK !!

"WA SALUTE LU BRO !!"



Ahahahhaa ckup la tu Arul merapu..lagipun memang tu je yang Arul senaraikan..kehkehkeh..doodle anda memang sangat2 comel + kemas + cantik jadi Arul tak tahu nak describe kan caner lagi..teruskan lagi ye !! suke giler2 tengok segala hasil doodle mahupun freebies anda !!

Oh hampir Arul terlupa nak tag rakan2 Arul yang budiman :

:: NADZRIE (^_^) KOTAK BULAT (^_^) GENKCORNER ::

Tips untuk tidak menjadi PELUPA

Assalammualaikum dan selamat petang..

Korang pernah tak alami situasi di mana, korang dah ambil kunci rumah then simpan dalam poket seluar/baju..lepas tu korang pergilah buat pape kerja sikit..selepas beberapa ketika,korang teringat tentang kunci rumah tu tetapi korang dah tak ingat mana korang letak...pernah tak?pernah tak?Rasa macam bodoh sangat je kan..pelupa betul..ish,Arul selalu marah diri sendiri bila terjadi perkara macam ni..huhuhu

Time study dulu gini lah..main tampal2 notes kecik2 kat board kan..konon nak ingat sangat takot lupa pape tarikh penting (exam,test,dateline asgment..etc)..tapi paling tak boleh blah,kad matrik dah tergantung kat leher pun boleh tak perasan..lagi mau menggelabah cari !

Ok lah,Arul terjumpa notes lama2 Arul..sekarang pulak tengah musim peperiksaan penting student2 SM dan IPTA/IPTS kan..so tergerak hati la nak berkongsi sedikit tips..maaf jika agak terlambat..
 
 

Let's check it out !

*      Elakkan makan kepala ikan
*      Elakkan makan “bahan dalaman
*      Elakkan minum semasa makan
*      Elakkan minum atau makan makanan yang tercemar dengan semut
*      Elakkan makan sehingga menjadi terlalu kenyang
*      Elakkan kencing berdiri
*      Elakkan melihat kemaluan
*      Elakkan membaca nama di batu nisan
*      Elakkan dari sering melihat buih
*      Banyakkan makan makanan yang mengandungi kacang soya seperti tempe, tauhu, taufu fah, air tauhu, dll
*      Banyakkan makan kismis, kurma dan madu
*      Banyakkan makan buah badam dan juga kacang yang lain
*      Memakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan

 Oklah, tu saja yang dapat Arul kongsikan..harap2 boleh lah dijadikan amalan yang berguna sepanjang masa..

Thursday, November 17, 2011

Kelahiran Generasi Baru [sambungan]

Assalammualaikum

Esok, genaplah usia baby kakak Arul tu 2 minggu..kak teh dan baby dah selamat berada di kampung pun..baby tak sabar nak sambut Raya Haji jugak kot..macam yang Arul pernah cerita kat entri sebelum ni..kat SINI..budak yang lahir hari Jumaat tu..tp dah tersalah tarikh pulak..sowi dear!

Buat masa ni (yang aq tahu la,lum finalize nama lagi tuk baby) baby lum ada nama..tapi Arul cadangkan nama "Nur Aisyah Amani" ada lebih kurang sikit macam kakaknya, "Nur Aisyah Insyirah"..Arul gak yang cadangkan nama kakaknye tu..hehehehe. Jom tengok jap wajah si comel Arul ni..


Hehehe inilah budaknya si comel itu..rindu sangat..tak sabar rasa nak balik kampung tengok perkembangan dy..Yang kat bawah ni pulak kakak nya..tak pasti la ada persamaan ke tidak..hehehehehe..budak tembun kat bawah ni buah hati pengarang jantung yang Arul sedang rindu sangat2..ala,budak yang Arul bagitahu semalam kat entri ni --> klik SINI

sehari tak jumpa da rindu sangat..ini kan pulak sebulan

rindu sangat kat mak dy
Gambar kat atas ni, masa dalam kereta..dalam perjalanan nak balik kampung..baru lepas jemput kakak dari hospital..Aisyah ni berebut..merengek nak tdo kat riba mak dy..jadi terpaksa la Arul yang tolong pangku kan baby..dah la baby tengah tido lena diulit mimpi..tak sedar2 dari masuk kereta..tu gambar baby yang seedang Arul pangku lah tu..sebab tu dapt snap depan2..hehehehe..jenuh dok kacau baby tido,sebab kakak nak susukan dy..tapi tak gak celik2..ish3 budak nih..

Ha sudahnya,Aisyah ni tak jadi tido pun kat ribaan mak dy..tapi tido kat seat depan sebelah ayah dy..jadi bos jap la kan duduk depan sorang2..makan kopok sorang2..ble dy da mengantok sangat..kami dengar lah dy nyanyi sorang2 smpai la dy tertidor..hehehehehe...comel sangat dak nih !

He did it !!

Arul berdoa semoga anak2 buah Arul berjaya

  
Alhamdulillah
 Pagi tadi dapat berita gembira dari Kak Ngah Arul, ank tunggal dy dapat 5A dalam UPSR baru2 ni..macam Arul gak dulu2..mesti kakak sangat gembira..hehehehe bguslah..now Arul rasa nak bagi hadiah,tapi takde idea lak..

Gambar hiasan..hehehe sebab comel gilak !
Gambar hiasan 2
p/s : sama2 berdoa untuk anak buah Arul semoga dy dapat masuk SEKOLAH BERASRAMA PENUH seperti yang kakak Arul inginkan..amiin~

Tuesday, November 15, 2011

Aku bukan Lelaki


Assalammualaikum..

Hehehehe..gurau2 je..tapi rasanya korang pun memang dah pasti kan Arul ni bukan lelaki..

Ekceli nak cakap pasal 1 movie nih..alahai..korang pun mesti dah dengar segala review dari blogger2 otai ni..dorang ni sumer dah g tengok dulu sebelum movie ni kuar...tak caya tengok ar blog akak PenMerah, blog CikEpal..

Hehehehe..aq cuma nak luahkan perasaan hati aq yang teringin sangat nak tengok citer nih..please sape boleh bawa dan teman aq g tengok movie ni weekend ni?? Aq belanja half dozen Big Apple Donuts..hehehee mau tak??


Barisan pelakon movie ni yang hebak2 belaka !

 Tu je dapat cakap..nak tengok..sambil guling2 pujuk orang teman nih..

Friday, November 11, 2011

(T_T) Percintaan ini (T_T)

Percintaan Ini - Ezad Lazim

Masih terbayang di ruangan mataku
saat indah bersamamu dulu
masihku ingat janji manismu
bertakhta di hatiku
oooOoo

Dikala itu engkau lah bintang
menyuluh malam yang kegelapan
tetapi kini tiada lagi
tinggal aku sendiri

Percintaan ini amat memilukan
Perpisahan ini sungguh menyakitkan
Namun apa daya terpaksa ku telan semua kepahitan

Kepiluan ini meracun hidupku
Kesunyian ini membunuh jiwaku
Tergamak kau sayang
Melihat diriku dalam kesedihan
Dipermainkan olehmu

Sia-sia saja percintaan ini
Tak bisa sampai ke puncaknya
Sekelip mata hilang semuanya
Yang tinggal hanya airmata

Percintaan ini amat memilukan
Perpisahan ini sungguh menyakitkan
Namun apa daya terpaksa ku telan semua kepahitan

Kepiluan ini meracun hidupku
Kesunyian ini membunuh jiwaku
Tergamak kau sayang
Melihat diriku dalam kesedihan
Dipermainkan olehmu..


Malunyerrrrr !!!!

Assalammualaikum dan selamat petang..

Whoaaa! Dah habis dah lunch hour aq..huhuhu..Malu siot!
Harini rasa lapar tapi takde lah lapar yang teramat..tekak masih rasa taknak telan pape even sampai kebulur pun.Keluar pergi lunch pun just teman colleague je..yang sedang marah..terasa nak makan roti canai..

Kami pergi makan kan ABC Mydin je dekat2 kawasan ofis ni..dekat lah sangat..dy order roti kosong dan ais kosong je..aq pulak..minuman feveret dan kebiasaan aq..Limau Ais..makan kemudian order..borak nye borak..prom pang prom pang prom pang..kecepurrr!Aq tersiku air limau aq sendiri..adush !!Tumpah la segalanya atas baju aq..huk3..Tapi aq masih tersenyum dok kaber malu ah!Tak pandang kiri kanan dah..


Tapi yang bestnye..pekerja kat situ ganti semula air limau aq yang aq dah minum hampir separuh..kemudian tertumpah tu..dy siap ganti penuh tu..hehehehe..terbaekk!!


Balik ofis dalam keadaan sandal yang sedang melekit-lekit..yarkss!Sangat2 selesa..tak selesa okie !


K lah..nak sambung buat keje semula..ehehehehe..jadikan ia sebagai kenangan + pengajaran jer..hati2 sentiasa !



p/s : mujur air limau je..kalau air milo??bau basi lah aq 1 badan sampai kul 6pm..hadoy~

Jangan seronok sangat dengan tarikh 11.11.11 ni

Assalammualaikum dan selamat pagi..
Harini 11/11/11 ..entah apa yang menarik pun aq tak tahu lah..apa yang manusia2 di bumi ini tunggu2 sangat dengan tarikh tersebut..bagi aq memang tadek pape istimewa lah..tambahan pulak selepas aq terjumpa petikan di bawah ini di satu laman sosial dalam 1 group tuh..

"Orang sibuk update pasal 11.11.11 kan ? read this ! dalam kitab satanic the holy is satan . Yg Mr St Wingston father satan bagi tahu yang 11.11.11 hari kebangkitan anak setan dan dajjal yang akan memerintah dunia dan orang akan memuja-muja ...pada hari keramat yg bratus tahun Wiliam satan tunggu-tunggukan . Sebenarnya orang tak akan tahu apakah makna tarikh tersebut malah pada hari Jumaat datangnya kami untuk menyesat semua agama islam , kristian dan buddha . Dan di mana nanti yahudi dan kami akan gembira kerana kebodohan manusia yang ada agama tapi tidak guna dengan betul . Sesungguhnya father of god satan akan terus menyesat anak-anak adam , St Mary and Crist Jesus . Maka kiamat akan muncul pada hari Jumaat dan tarikh ini bermakna untuk kami . Sempena keturunan kami 6.6.6 , 9.9.9 dan 11.11.11..just pegang nie cukop dah........bukan budaya Islam mengagungkan no2 bersiri ni..ini sifat orang barat/ Yunani.."

Aq cuma nak berkongsi je..if ada yang terasa..aq mohon maaf..sama2 lah kita renung-renungkan ye kawan2

Sahabat Sakura

They're G+