Pages

Thursday, October 23, 2014

7 Sunnah Rasulullah SAW

Assalammualaikum wbt ...

Malam ni takde buat ape sangat pun. Sambil2 layan Hindustan - Dhoom 2 dan tunggu baju siap dikeringkan untuk dijemur. Nurul jalan2 kat Facebook dan terjumpa sesuatu. Meh Nurul copy kan di bawah untuk perkongsian bersama.


* * * * * * * * * * * * * * *


Very nicely written 
By Ustaz Don Daniyal
7 Sunnah Hebat


Dalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.


Kedua:
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.


Ketiga:
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.


Keempat:
Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.


Kelima:
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.


Keenam:
Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.


Ketujuh:
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.


Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun, sebarkan, semoga ianya memberi manfaat pada semua.


Sumber : Facebook

Monday, September 15, 2014

CPUV Nuffnang #16 - Sanofi Lactacyd : Phase 2

Assalammualaikum wbt ...

Sanofi Lactacyd - salah satu jenama pembersih bahagian sulit wanita masa kini.






Sanofi Lactacyd ni terdapat pelbagai jenis produk. Gambar kat bawah ni antaranya.


Korang jugak boleh request a sample dari diorang..juga test personality korang.


Terima kasih Nuffnang untuk CPUV berikutnya ini - Sanofi Lactacyd.



CPUV Nuffnang #15 - HP PC Demand Gen Digital

Balik2 post pasal CPUV, betul tak? Tolonglah, jangan kata korang, empunya blog pun sebenarnya dah boring asyik up tentang benda yang sama. Ha3! Infiniti kemaafan weh, sejak mula keje baru ni stress level aku pun meningkat. Jadi bile hujung minggu, memang aku berehat dan paling koman pun aku balas dendam untuk blogwalking. Kat office memang totally 300% hadap keje je. Hu3!

Iklan ni macam dah lama kat blog ni, tapi earning tak memberangsangkan pulak. Hp one of IT product that in my fav list to have. Suka design nye yang modern & memenuhi keperluan dunia masa kini. Harga pun bagi aku berbaloi la dengan apa yang ditawarkan kan?

Thank you Nuffnang coz terus mempercayai blog ini untuk beri iklan bergolek-golek dalam blog ni. Miahahaha..



Monday, September 8, 2014

New Journey Begin

assalammualaikum wbt ..

lama tak update blog kan? berbulan-bulan asyik update tentang Nuffnang je. tu je yg sempat dan senang aku nak taip. yg lain-lain asyik blurrr je tiap kali aku buka Blogger Dashboard ni. walaupun hakikatnya aku sangat2 rindu nak ber-blogging macam dulu. berkongsi segala cerita yg ada.

ini entri pertama untuk September 2014 ni. gara-gara tak dapat lelap mata, aku gagahkan diri untuk bangun dan menaip. punca utama tak boleh tido sebab tetiba tekak rasa nak minum Nescafe Ais, sedangkan dah tahu itulah satu2 nye minuman yg aku wajib elak setiap malam. punca yg lain adalah, sepanjang hari Ahad ni aku tido dan rehat je dalam rumah dalam bilik sebab aku tak sihat. since pagi Sabtu kepala aku dah buat hal, entah kenapa.

070914 - cukup 2 bulan aku memulakan kerja baru aku. dalam kepayahan, kepenatan dan tekanan, tak sangka dah 2 bulan aku bertahan bekerja di tempat baru. namun sampai sekarang masih aku ingat, cukup 2 minggu aku bekerja di tempat baru kesihatan aku dah mula terganggu. 2 minggu pertama bekerja, dah sakit2 kepala terus p klinik dan bila doktor habaq kat aku yang tekanan darah aku turun. rasa mcm nak gelak terbahak-bahak pun ada.

Low Blood Pressure - sakit yang dah lama tak menyerang aku. doktor cakap aku penat sangat2, tak cukup rehat, tak cukup tido, tak cukup kasih sayang. eh? ahahahaha yang last tu AUTA je ye. dalam diam aku memang admit aku cukup penat kena travel jauh setiap hari nak p keje tu, tapi takkan aku nak layan je penat tu kan? have to la be strong enough to face all the tough journey and challenges. selama 3 tahun aku berada dalam comfort zone, now aku cabar diri aku untuk harungi segala ni. 


when life become super-busy, takde lagi anasir2 jahat menghantui perjalanan hidup aku. busy makes me no time to think non-benefit problem at all. 

ok la dah lewat sangat ni, have to push myself to get a sleep jugak. if not, this morning will get mata panda. ho ho ho ... gudnite peeps!



Sunday, August 17, 2014

CPUV Nuffnang #12, #13, #14

Assalammualaikum wbt ...

Ini adalah 3 CPUV terawal untuk bulan Ogos tahun ni. Alhamdulillah Nuffnang masih sudi beriklan di DSG aku ni. Terharu sangat2 seh! Tapi rasanya dah lama jugak tak dapat tiket wayang FREE dari Nuffnang. Bilakah Mr Nuffnang nak bagi lagi ek peluang kat hamba ni? Huhuhu




B.liv Brand Visibility
Rupanya salah satu online shop jugak..tapi lebih pada penjagaan wajah. Aku belum sempat tengok keseluruhan website ni. Sempat tengok sekali imbas je, mana yang penting untuk aku rumuskan disini.





Above, salah satu contoh senarai produk yang b.liv ni jual untuk segala masalah penjagaan muka korang. Macam gambar yang pertama aku tepek tu, ada juga dorang jual Mask dan b.Seen Eye Care. Korang nanti usha la b.liv website tu ye.


Air Asia Go - Korea Sale
Next CPUV yang sangkut adalah Air Asia Go-Korea Sale. Tapi sayangnya CPUV ni tak lekat lama pun. Aku pun tak sempat nak jenguk2 promo apa yang diberikan tu. BTW, apa yang aku perasan since last year nye Merdeka masa aku fly ke Seoul, Korea. After aku balik dari trip ke Korea, aku tengok macam2 promo timbul. Promosi kaw2 ke Korea. Pastu, sorang2 aku tengok g Korea. Pergh!! Sampai sekarang aku masih merindui suasana Korea. Tak rugi korang g sana rasanya, tapi sediakan makanan sendiri lagi best kot. Hahahahaha. Trip ke Seoul, Korea ni memang aku hutang korang dah setahun. Sampai sekarang aku tak up kat DSG ni. Aku rasa aku mampu berkongsi gambar je kot, sebab kalau aku nak bercerita dari A-Z mungkin dah tunggang langgang. Huhuhu ampunkan aku ye geng!


iH Media Liese
Latest CPUV yang ado kat DSG ni. Tapi aku search sana sini, ramai blogger pun tak tahu iklan pasal apa tu. So korang kalau ada ternampak iklan ni, cer cuba klik2 sikit ye. Tengok kan iklan apakah iH Media Liese ni ye.


Last but not least, sangat2 bersyukur sejak Ramadhan bermula till Syawal ni .. Nuffnang sangat2 bermurah hati berikan lots of CPUV to DSG ni. Sayang Nuffnang ketat2 ah!



CPUV Nuffnang #10 & #11

Assalammualaikum wbt ...

Semakin lama semakin terbengkalai blog ni sejak dah mula kerja baru. Niat hati nak berkongsi kisah perjalanan hidup yang baru pun tergendala. Dan lately ni rasanya aku asyik update pasal CPUV iklan dari Nuffnang je kan? Huhuhu sori sangat-sangat. Aku tak punya banyak masa dah untuk 'hapdet' di mana-mana.

So kalini pun aku masih nak berkongsi kegembiraan dengan korang yang sudi visit blog aku ni. Thanks jugak kat Nuffnang kerana terus berikan CPUV kat blog DSG ni. Tapi iklan ni tak bertahan lama, sekejap sangat2. Ni iklan bulan lepas. Tapi nak gak tepek kat sini sebagai kenangan aku. HEhehhee...


Tengok! tak banyak pun kan yang terkumpul? tapi aku tak kisah pun pasal tu. Buat masa sekarang ni, sekurang-kurangnya Nuffnang dah nampak blog aku ni wujud. Untuk aku collect ratus-ratus macam blog orang lain tu, mustahil. Even dah bertahun aku ber-blogging, tapi passion pada penulisan aku ni memang ada pasang-surutnya. Jadi tak mustahillah blog aku ni tak kemana-mana. Hehehehe.

Ohya, iklan Mayfair Bodyline tu korang tahu la kan iklan pasal apa? So tak perlu lah aku nak tulis panjang lebar lagi. Huhuhu! Tapi iklan Rakuten tu, aku keliru sikit. Aku sempat la Google jap masa iklan tu baru2 lekat kat DSG ni. Aku confuse bukan apa. Rakuten tu pasal online shopping website atau travel website sebenarnye ek?

Rakuten Online Shop - 1 lagi tempat dimana para shopaholics boleh lepaskan addiction korang. Aku dah usha Rakuten ni. Barang-barang yang dijual memang dengan harga yang sangat best. Aku dah aimed apa yang aku nak beli. Tunggu masyuk je. Hehehehehe! Jom terjah Rakuten bulan ini. Dorang ada buat MEGA SALE hingga hujung bulan ni. Wowww!!!





CPUV Nuffnang #9 - Fashion Pitch/Writers Unleashed

Assalammualaikum wbt

Alhamdulillah! CPUV ke-9 sangkut kat DSG. Kalini iklan Fashion Pitch/Writers Unleashed. Tapi CPUV ni tak lekat lama kat blog, dah credited pun aku tengok. Huhuhu. Ape benda "Fashion Pitch/Writers Unleashed" ni ek?





Oh itu rupanya.... Ha korang kalau nak tahu ape benda iklan ni, korang klik je 2 link yang aku dah bagi kat gambar-gambar di atas tu. Hehehehe..

Thanks Nuffnang bagi iklan banyak2 kat blog DSG ni. Terharu sangat2. Love you lah Nuffnang!!



CPUV Nuffnang #6 , #7 , #8

Assalammualaikum wbt ..

Alhamdulillah. Ramadhan ni semakin murah pula rezeki dengan Nuffnang. Semalam sekali 3 CPUV sangkut kat blog DSG tapi 2 nye adalah iklan yang sama. Syukur sangat-sangat, alhamdulillah.



CPUV #6 & #7 - Waku Doki Campaign


Apa Waku Doki Campaign ni ye??

Waku Doki Campaign anjuran Toyota. Tarian Waku Doki ni berasal dari Jepun. Tarian ni simple je tapi menarik. Korang boleh cuba belajar dan rekodkan tarian tersebut untuk menangi tiket ke Jepun.


Alhamdulillah, iklan ni masih berjoget-joget kat blog DSG. 14/7 iklan yang sama masuk dua sekali dalam blog. Terima kasih Nuffnang untuk iklan tersebut.


CPUV #8 - uMobile Prepaid Free Meal

Next CPUV yang sangkut kat DSG adalah seperti di atas. Aku dah lama nampak kat blog2 blogger lain, tapi kalini sangkut pulak kat blog ni. Alhamdulillah. Iklan ni pun masih berjoget-joget kat blog ni walaupun dah berminggu berlalu. Terima kasih pada pelawat/pembaca DSG.

uMobile Prepaid Free Meal - bertuah sungguh pengguna line uMobile ni kan? topup prepaid RM50 je, korang akan dapat sebotol air isotonik Revive 500ml + secawan mamee segera secara PERCUMA!

Terima kasih Nuffnang kerana terus mempercayai blog DSG ni. Harap terus mendapat sokongan dari Nuffnang!


* * * * *

Entry patut dah lama di publish, tapi tersimpan dalam draft berminggu lamanya sebab tak berkesempatan untuk siapkan dan publish. So harini nak try pulun setelkan mana yang tertangguh. Mohon maaf ye. Terima kasih pada yang sudi klik iklan2 di blog DSG ni  dan tak lupa juga pada pengiklan utama - NUFFNANG.


Sunday, July 13, 2014

Kempen RM1.00 untuk Pahala

Assalammualaikum wbt ...

Siapa ada akaun CIMB? Maybank? Bank Islam? RHB? Bank Rakyat? Takkan rata-rata dari kita takde salah satu akaun simpanan seperti yang saya sebutkan di atas? Kempen ini mudah je dan rasanya tak membebankan siapa-siapa pun. Hanya serendah RM1.00 kita boleh mula berkempen. Hanya SERINGGIT, RM1, RM1.00 !! 


KETAHUILAH ...

Gaza dibedil berterusan tanpa henti oleh rejim Zionis sejak Isnin malam. Jumlah kematian dan kecederaan semakin meningkat. Rumah-rumah dan bangunan sudah banyak yang musnah. Atas rasa sikap bertanggungjawab Aman Palestin telah melancarkan Tabung Kecemasan Gaza semalam dengan sasaran RM5 juta.

Adakah anda sanggup melabur jumlah yang besar untuk saham akhirat anda di sana kelak?

Ayuh berikan sumbangan anda sempena bulan Ramadhan ini melalui Aman Palestin. Usah bertangguh lagi kerana rejim Zionis tidak pernah menangguhkan hajat mereka memusnahkan bumi Gaza dan Palestin !!!

Siapa yang rasa ingin menderma boleh terus menyalurkan pelaburan anda di bank-bank berikut atas nama Aman Palestin : 

1 - Bank Islam : 120 290 100 478 80
2 - Maybank : 5622 6301 0787
3 - CIMB : 8600 4603 53
4 - Bank Muamalat : 1207 0005 1337 17
5 - RHB Bank : 2124 5760 0049 07
6 - Bank Rakyat : 2208 0619 5922


Marilah kita hulurkan bantuan seikhlas dan semampu yang boleh ...




Sumber : Whatsapp

CPUV Nuffnang #5 : Tesco Delivery Lab

ALHAMDULILLAH ...

Terima kasih Nuffnang kerana sekali lagi berikan peluang ini. Tak sangka dah lama, hampir seminggu CPUV ni melekat kat blog DSG tapi baru malam ni aku perasan. Mungkin rezeki kerja baru kerana sama tarikh dengan hari aku lapor diri masuk keje baru .. 070714 .. syukur sangat .. Walaupun ini baru CPUV yang ke-5 tapi cukup buat aku gembira kerana menunjukkan Nuffnang tak lupa kat aku dan blog kecil ni. 



TESCO DELIVERY LAB. Aku pun tak berapa pasti iklan nye macam mana. Macam biasa la bila setiap kali aku dapat CPUV dari Nuffnang, aku akan Google dulu nak tengok apa kata orang lain mengenai iklan tersebut. Sambil-sambil tu aku usha gak, caner rupa iklan ni. Tapi takde pula nampak batang hidung iklan Tesco Delivery Lab ni.

Tapi korang mesti ada dengar mengenai Tesco Online dimana mampu memudahkan kerja-kerja terutamanya para surirumah untuk membeli keperluan dapur hanya dari hujung jari sahaja. Aku dah daftar tapi belum berkesempatan untuk mencuba servis tersebut. Jadi aku sarankan pada mereka-mereka yang rasa selalu tak sempat nak pergi beli barang-barang dapur tu, cuba-cubalah servis Tesco Online ni. Dengarnya bagus! Antara pengalaman dari blogger kita - Sis Maria

Terima kasih Nuffnang kerana masih memberi kepercayaan untuk beriklan di blog DSG ni (^__^)






Saturday, July 12, 2014

Doa Qunut Nazilah Bagi Penduduk Gaza Palestin

Ada tiga cara membaca doa tersebut. Bolehlah dipilih salah satu dari 3 cara berikut:
1. Membaca doa Qunut sepertimana yang biasa dibaca ketika solat Subuh.
2. Membaca doa Qunut Nazilah sahaja sepertimana yang di dalam lampiran
3. Membaca doa Qunut Subuh dan diikuti dengan doa Qunut Nazilah .

Doa Qunut Nazilah SQ 1

Sumber : Shafiqolbu

Sunday, July 6, 2014

CPUV Nuffnang #4 : S&P Food - Coconut Milk Powder

Assalammualaikum wbt



Alhamdulillah! Iklan seterusnya yang diterima dari Nuffnang. Terima kasih sangat-sangat Nuffnang. Bila menjelang raya, santan memang salah satu bahan yang mendapat sambutan tinggi kerana ia juga merupakan salah satu bahan yang melengkapkan masakan/hidangan raya setiap orang.


S&P Coconut Milk Powder - santan serbuk yang boleh dijadikan sebagai bahan pengganti jika santan kelapa ori tak cukup stok. Kakak aku salah seorang pengguna produk ni. Bagi dia, santan segera ni lebih senang didapati dan senang disediakan juga digunakan. Jadi bersiap sedia la stok buat para suri rumah semua ya menjelang Aidilfitri bakal tiba.

Terima kasih Nuffnang. Harap boleh terima lebih banyak iklan dari awak lagi (^_^)



CPUV Nuffnang #3 : IKEA - June Sale Campaign

assalammualaikum wbt ..

ALHAMDULILLAH.

kali ke-3 dapat ni. kalini sangkut pasal IKEA pulak. mentang-mentang raya dah dekat kan. jadi berjoget-joget la iklan IKEA tu. dah hampir seminggu berlari-lari comel kat blog kecil aku ni. tapi aku tak berkesempatan nak update. malam ni aku cuba curi sedikit masa untuk update blog kecil aku ni. kebetulan harini last plak kempen jualan IKEA ni. huhuhu lambatnya aku kan .. maafkan sy NUFFNANG.





tak sangka masih boleh ada yang sangkut kat blog ni. kebetulan masa check Nuffnang, tersangkut pasal iklan IKEA ni .. minggu sebelum tu aku baru je pergi IKEA dengan kakak2 dan abang aku. itu kiranya kali kedua aku masuk IKEA. masa tu pergi sana sebab nak cari kelengkapan rumah untuk along aku. kami plan nak renovate rumah along aku yang padat tu jadi lebih kemas dan nampak lebih luas. along aku duduk flat je. flat yang kecik jadi haruslah di ubah suai jadi nampak luas.

jadi kepada korang yang bercadang nak ubahsuai rumah sempena syawal yang bakal tiba, IKEA lah tempat yang sesuai untuk korang cari segala kelengkapan tu. cepat2 pergi IKEA ye. terima kasih Nuffnang kerana masih sudi iklankan di blog kecil aku (^_^)












Kasih Seorang Abang dan Ego Seorang Ayah

Assalammualaikum wbt ..


Foto

Gara-gara meluahkan hasrat untuk keluar bekerja bagi membantu meringankan beban keluarga dan mengubah nasib keluarga, si abang telah dibelasah oleh si bapa sehingga menemui ajal.

Dimana salahnya bila si anak berhasrat untuk bekerja dan membantu keluar? Si abang tak sanggup melihat adik2 nya berbuka dengan bubur nasi setiap hari. Tapi si ayah dengan senang hati membelasah si abang.  Semuanya gara-gara rasa tercabar bila si anak ingin keluar bekerja. Astaghfirullah al azim~

Semoga arwah ditempatkan dikalangan golongan insan yg beriman dan semoga si ayah segera diberkas.


Sumber : myMetro




Saturday, July 5, 2014

Datuk Sharifah Aini Meninggal Dunia

Assalammualaikum wbt ...

Jam laptop aku sekarang menunjukkan pukul 02:23pagi. Tapi mata aku masih celik tatkala orang lain dah lena diulit pelbagai mimpi, juga lagi beberapa jam dah nak bangun untuk siap2 bersahur pulak. Alahaiiiiiii~

Aku sungguh tak tahu nak buat apa sebenarnya. Aku godek sana, godek sini - sekali terjumpa berita tentang pemergian Biduanita Negara Datuk Sharifah Aini awal pagi ini. Aku sebenarnya takut jugak nak buat entri ni ... huhuhu ... kalau tak betul, nanti aku cepat2 padam entri ni ye.

Aku rasa ramai dah maklum bahawa Allahyarhamah tempoh hari berulang-alik keluar masuk hospital kerana jangkitan paru-paru. Baru-baru ni pulak telah dimasukkan ke ICU, dan terkini dilaporkan telah kembali ke rahmatullah.

Apa-apa pun, mari kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah dan doakan baik2 saja buat arwah.


Setiap kali Syawal menjelma, memang lagu-lagu raya alunan arwah yang menjadi pilihan aku. Sangat sebak dan menusuk jiwa. Kini segalanya tinggal kenangan. Al-Fatihah buat arwah.




Tuesday, July 1, 2014

Lazada : Shopping Is Just A Click Away With Online Convenience ... Any Time !



SHOPPING is usually a fun experience and even considered therapeutic for some, but there are those who just don't like crowds, especially when it is nearing festive seasons.

Physical shopping can be fun and even called retail therapy by some, but may be an ordeal for others especially during peak times such as weekends leading to public holidays and with Hari Raya Puasa.


Festive Time Or Any Time, Shopping Is Just A Click Away With Online Convenience




Online shopping especially increases by a quantum leap during these times and more people in this modern generation are making purchasing online their preferred choice with a host of virtual stores such as lazada.com.my.

Consider the latest trends and see where you fit in!


MORE MALAYSIANS SHOP ONLINE

Trend Micro, a Malaysia-based Internet content developer online survey shows that eight out 10 Malaysian Internet users now shop online, an increase that reflects a global and regional increase in online commerce.

Global online retails sales passed US$1 trillion last year and are expected to grow by 17.1% this year, according to eMarketer, with the Asia Pacific region accounting for more than a third of the sales.




The company cited market research firm Nielsen's expectations that Malaysia's online shopping market would increase to RM5 billion (US$1.52 billion) by 2015.


MALAYSIAN WOMEN vs MEN IN ONLINE SHOPPING

Both men and women know that going to a physical store will take a long time including travel, parking and walking to a shop just to browse through and see what is available before making a choice.

Online shopping is fast and easy; sometimes it takes only about 15-30 minutes on the average.

In Malaysia, the men and women shopping online are fairly balance with men taking a slightly bigger piece of the pie at 51% according to www.ecommercemilo.com.


THE YOUNG TAKE CENTRE STAGE

The biggest age group for online shoppers is 26-36 years (51%) followed by the 18-25 year old segment (29%), which rationalizes as these would likely be those who have enough earning power and already attuned to shopping on line.




SHOPPING IN THE EVENING

Most prefer to shop at night and payment via credit and debit card (75%) over other methods such as Internet banking and Paypal.

With Lazada, you get the best as convenient payment is also provided via cash on delivery (COD).


MORE REASONS TO SHOP ONLINE

Majority of shoppers like going online as they are able to compare (71%) followed by the convenience of discovering what they could buy and finally being able to find great deals only available online!

Lazada' EXTRAVAGANZA and FRENZY sales this year are just an example of what online purchasers can look forward to.

Visit www.lazada.com.my and on the Mobile App (available on both the iOS and Android).




Wednesday, June 25, 2014

Lirik Lagu Me & My Broken Heart - Rixton



My and My Broken Heart


All I need's a little love in my love
All I need's a little love in the dark
A little but I'm hoping it might kick start
Me and my broken heart
I need a little loving tonight
Hold me so I'm not falling apart
A little but I'm  hoping it might kick start
Me and my broken heart

Yeah ...

Shot gun, aimed at my heart, you got one
Tear me apart and then some
How do we call this love
I try to run away but your eyes
Tell me to stay, oh why,
Why do we call this love

It seems like we've been losing control
Somebody tell me I'm not alone
When I say

All I need's a little love in my life
All I need's a little love in the dark
A little but I'm hoping it might kick start
Me and my broken heart
I need a little loving tonight
Hold me so I'm not falling apart
A little but I'm  hoping it might kick start
Me and my broken heart

Maybe some part of you just hates me
You pick me up and play me
How do we call this love
One time tell me you need me tonight
To make it easy, you lie
And say it's all for love

It seems like we've been losing control
Somebody tell me I'm not alone
When I say

All I need's a little love in my life
All I need's a little love in the dark
A little but I'm hoping it might kick start
Me and my broken heart
I need a little loving tonight
Hold me so I'm not falling apart
A little but I'm  hoping it might kick start
Me and my broken heart

Whoa oh, whoa oh
Me and my broken heart
Whoa oh, whoa oh
Me and my broken
Yeah, yeah, yeah
(Me and my broken)
Yeah, yeah, yeah
How do we call this?

It's just me
It's just me
It's just me
Me and my broken heart

All I need's a little love in my life
All I need's a little love in the dark
A little but I'm hoping it might kick start
Me and my broken heart
I need a little loving tonight
Hold me so I'm not falling apart
A little but I'm  hoping it might kick start
Me and my broken heart






p/s : not really sure .. but really like this song!

#55 Wordless Wednesday - When You Should be Eating When....




#54 Wordless Wednesday - Pemakaian Jam & Personaliti Diri




Tuesday, June 17, 2014

KESIHATAN : Kebaikan Mandi Malam

Assalammualaikum wbt

Harini nak kongsi info kesihatan mengenai MANDI MALAM. Rata-rata kita rasanya dah lama dimomokkan mengenai - kalau mandi malam, kemungkinan terdedah pada risiko penyakit paru-paru berair. Seorang teman lama, selalu pulang kerja sampai malam dan wajib bagi dia untuk mandi dulu bersihkan badan. Kadang yang buat saya risau, dia ni kalau mandi memang tak sah kalau tak mandi sampai sejam. Arwah abang long pulak, selalu keluar pergi kerja awal pagi (sebelum aku bangun mandi lagi) dan pulang dari kerja lewat malam (biasanya masa tu aku dah siap2 nak masuk tido pun). Jadi sebelum tido, arwah akan mandi dulu. Jadi momokan yang mengatakan mandi malam boleh memberi risiko untuk mendapat paru-paru berair tu adalah benar bila 2 orang yang aku sayang ni pernah kena paru-paru berair.




Walau bagaimanapun, bila aku terlihat kan artikel kesihatan mengenai manfaat mandi malam ni tiba-tiba aku jadi bingung. Eh, ada manfaat pulak mandi malam ni ye? Jom baca sampai habis ye artikel mengenai "Manfaat Mandi Malam" ni.

Tahukah korang bahawa tiada lagi bidang perubatan yang membuktikan bahawa dengan mandi malam boleh menyebabkan masalah paru-paru berair. Sebaliknya terdapat kebaikan yang anda peroleh sekiranya mandi malam. Oleh itu, harini aku nak berkongsi dengan korang tentang kelebihan mandi malam yang akan korang dapat.


FIKIRAN MENJADI LEBIH TENANG


Biasanya, mandi pada waktu pagi akan membuatkan kita tertekan kerana mengejar masa untuk ke pejabat/kelas. Tetapi kita tak perlu memikirkannya apabila mandi pada waktu malam. Malahan, kita boleh mandi dengan lebih tenang.


TURUNKAN TEKANAN DARAH

Mandi pada waktu malam dapat mempengaruhi tekanan darah anda. Apatah lagi dengan mandi menggunakan air suam. Selain itu, mandi malam juga dapat mengelakkan kita daripada tekanan kerja-kerja rutin seharian.


MEREGANGKAN OTOT


Sesetengah otot agak tengang kerana seharian melakukan aktiviti. Maka, mandi selepas pulang dari pejabat dapat membantu mengendurkan otot-otot yang tegang dan badan terasa lebih ringan.


SEGAR DAN SANTAI


Setelah penat seharian dengan urusan di pejabat, tentu sekali badan anda ingin disirami air yang sejuk. Jadi, mandi selepas pulang dari pejabat akan membuatkan diri lebih santai dan badan bertambah segar. Malah badan yang bersih serta segar akan membuatkan tidur kita lebih nyenyak.


MASA LEBIH LAMA


Ketika mandi malam, kita mempunyai masa yang lebih lama berbanding mandi pada waktu pagi. Pada waktu ini kita mungkin boleh melakukan lulur atau masker rambut atau membersihkan bulu-bulu roma di badan. Secara ringkasnya kita dapat membersihakan diri secara lebih mendalam dan menyeluruh. Dengan itu, badan kita lebih bersih dan sihat.



Jadi rasanya memang tak salah pun untuk mandi malam cuma dinasihatkan jangan ambil masa yang terlalu lama berendam dalam air kot. Hehehe~ Aku pun kadang mandi malam jugak, tapi kalau dah panas sangat2.



SUMBER INFO : YAHOO
SUMBER GAMBAR : GOOGLE

KESIHATAN : Manfaat Lemon Pada Tubuh Badan

Assalammualaikum wbt ..


Lemon. Sejenis buah sitrus yang menjadi kegemaran aku selain limau nipis mahupun limau kasturi. Sama ada perahan lemon yang dicampur bersama 2 sudu madu asli segar dari Cameron Highlands, ataupun secawan jus lemon yang dicampur dengan sedikit air suam - keduanya menjadi kegemaran aku untuk memulakan hari. Jus lemon membuatkan aku berasa cukup segar untuk memulakan hari.

Rata-rata kita rakyat Malaysia tak sah kalau mengambil sarapan pagi dengan menu-menu yang agak berat. Dengan alasan, sarapan itu wajib diambil setiap pagi untuk kesihatan. Namun, masing-masing terlupa ayat seterusnya yang mungkin mengatakan bahawa - sarapan adalah wajib diambil tetapi kuantiti pengambilan setiap menu harus diawasi kandungan lemak, karbohidrat dan gula.

Cuba kita tukar rutin harian menjadi lebih sihat dan hargai setiap pagi kita dengan menghirup secawan air putih suam bersama hirisan nipis lemon untuk rasai kelainan dan kebaikan kombinasi tersebut. Di bawah terdapat beberapa kebaikan pengambilan lemon dalam kehidupan seharian kita untuk kesihatan diri kita.


Menambahkan tahap ketahanan dalam badan
Lemon kaya dengan vitamin C dan juga Potassium yang amat diperlukan oleh badan. Vitamin C juga bagus untuk melawan demam manakala Potassium mampu melancarkan perjalanan fungsi dan perjalanan darah dengan betul. Oleh yang demikian, amalkan meminum segelas air suam dicampur sehiris lemon untuk dijadikan minuman selepas bangun tidur kerana ketika itu, perjalanan dan urat  baru mula berasa tekanan kerja.

Keseimbangan PH
Lemon merupakan makanan beralkali tinggi yang menakjubkan. Percaya atau tidak, lemon bertindak sebagai asid sendiri, tetapi di dalam badan kita ianya alkali (asid sitrik tidak wujud sebagai asid semulajadi setelah metabolisma kita meningkat). Jika korang nak tahu, keseimbangan alkali dalam badan merupakan kunci kepada kesihatan diri.

Membantu masalah mengurangkan berat badan
Bagi mereka yang mempunyai masalah berat badan yang sedikit gempal, amalkan rutin harian ini untuk memiliki tubuh badan yang diidamkan kerana lemon mempunyai khasiat serat pektin yang tinggi dimana ianya mampu melawan kelaparan. Ianya juga menunjukkan bahawa mereka yang kekal alkali di dalam badan boleh mengurangkan berat badan dengan mudah. Oleh yang demikian, bagi mereka yang gemar makan berat di waktu malam, amalkan rutin ini agar kawalan perut anda berada dalam keadaan seimbang.


Masalah penghadaman
Bagi mereka yang berasa ada makanan yang tersekat di ulu hati, cuba tips ini kerana air suam mampu melancarkan makanan yang tersekat di ulu hati manakala lemon pula bertindak sebagai mineral dan vitamin yang membantu perjalanan sistem penghadaman anda.

Pembersihan air kencing
Jus lemon membantu membuang bahan yang tidak diperlukan badan kerana lemon menaikkan tahap kekerapan membuang air kencing dalam satu-satu masa (ianya bagus untuk badan kerana kencing membuang toksik). Oleh yang demikian, jika anda amalkan minum minuman begitu, tahap kebersihan air kencing anda akan meningkat dan sihat.

Kulit cerah dan bersih
Seharian kita dedahkan dengan cuaca yang terik dan habuk yang banyak. Mulakan hari anda dengan menghalang kulit anda dari terus rosak dan dari dijangkiti kuman yang tidak menentu. Pasti dalam beberapa lama, kulit anda akan ada perubahan.

Pe-nyah-dehidrasi
Air yang mencukupi amat penting untuk membantu perjalanan sistem dalam badan kita. Lemon membantu menghalang keletihan dan menyah-hidrasi. Apabila badan anda mengalami hidrasi, anda akan automatik merasa keletihan. Fungsi yang mengawal sistem dalam badan yang menghalang dari berasa keletihan dan lesu tidak dapat bergerak dengan betul jika tidak meminum air dengan kuantiti yang banyak dimana ianya akan terus mengurangkan tenaga dalam badan yang membawa kepada stress.


Dulu pernah lah jugak buat, setiap pagi mesti buat secawan jus lemon campur dengan 2 sudu madu - sebelah pagi sebelum pergi kerja. Then buat jus lemon ais secawan - sebelah malamnya. Memang menyegarkan diri. Mula-mula nak amalkan pengambilan lemon dalam rutin harian sebab nak turunkan berat, tapi lama-lama rasa macam dah addicted pun ada. Apa-apa pun lemon ni memang best! Mari amalkan sama-sama ya.



SUMBER INFO : YAHOO
SUMBER GAMBAR : GOOGLE









Saturday, May 31, 2014

KESIHATAN : 7 Perkara Harus Dielakkan Selepas Makan

bismillah ...
assalammualaikum wbt ...

memandangkan ini adalah blog personal, jd pada aku apa yang aku publishkan kat sini biasanya untuk perkongsian bersama, peringatan bersama, dan juga bagi manfaat bersama. kalini aku nak kongsi INFO KESIHATAN tentang beberapa perkara yang biasa kita lakukan tapi sebenarnya kita perlu elakkan selepas makan. sumber diperolehi dari Yahoo!


Sumber Yahoo!

GAMBAR HIASAN


1) Jangan merokok
Kajian daripada pakar-pakar kesihatan mendapati bahawa sebatang rokok yang dihisap sebaik sahaja selesai makan bersamaan dengan menghisap 10 batang rokok dan meningkatkan risiko mendapat kanser paru-paru. 




GAMBAR HIASAN

2) Jangan makan buah
Jangan makan buah sebaik sahaja selesai makan kerana perkara ini akan menyebabkan perut kita buncit kerana kandungan air berlebihan. Jika anda mahu makan buah, makanlah sebelum makan ataupun 1-2 jam selepas makan. 

GAMBAR HIASAN

3) Jangan minum teh
Daun teh mengandungi asid yang agak tinggi. Bahan ini boleh menyebabkan protein yang terkandung dalam makanan yang kita makan menjadi keras sehingga sukar untuk dihadamkan. 


GAMBAR HIASAN

4) Jangan longgarkan tali pinggang anda
Melonggarkan tali pinggang sebaik selesai makan boleh menyebabkan usus terbelit dan terhalang. 


GAMBAR HIASAN

5) Jangan mandi
Mandi sebaik selesai makan boleh menyebabkan peningkatan aliran darah pada tangan, kaki, dan badan hingga menyebabkan aliran darah di sekelling perut menurun. Ini menyebabkan sisitem penghadaman menjadi lemah. 


GAMBAR HIASAN

6) Jangan banyak berjalan
Ada nasihat menyarankan agar anda berjalan sehingga 100 tapak sebaik selesai makan. Ini adalah tidak benar kerana berjalan boleh menyebabkan sistem penghadaman sukar menyerap zat daripada makanan yang dimakan. 


GAMBAR HIASAN

7) Jangan tidur 
Tidur sebaik selesai makan akan menyebabkan makanan tidak dapat dihadamkan dengan elok. Ini akan menyebabkan gastric dan jangkitan pada usus.


SUMBER INFO : YAHOO
SUMBER GAMBAR : GOOGLE


Sahabat Sakura