Pages

Saturday, May 31, 2014

KESIHATAN : 7 Perkara Harus Dielakkan Selepas Makan

bismillah ...
assalammualaikum wbt ...

memandangkan ini adalah blog personal, jd pada aku apa yang aku publishkan kat sini biasanya untuk perkongsian bersama, peringatan bersama, dan juga bagi manfaat bersama. kalini aku nak kongsi INFO KESIHATAN tentang beberapa perkara yang biasa kita lakukan tapi sebenarnya kita perlu elakkan selepas makan. sumber diperolehi dari Yahoo!


Sumber Yahoo!

GAMBAR HIASAN


1) Jangan merokok
Kajian daripada pakar-pakar kesihatan mendapati bahawa sebatang rokok yang dihisap sebaik sahaja selesai makan bersamaan dengan menghisap 10 batang rokok dan meningkatkan risiko mendapat kanser paru-paru. 




GAMBAR HIASAN

2) Jangan makan buah
Jangan makan buah sebaik sahaja selesai makan kerana perkara ini akan menyebabkan perut kita buncit kerana kandungan air berlebihan. Jika anda mahu makan buah, makanlah sebelum makan ataupun 1-2 jam selepas makan. 

GAMBAR HIASAN

3) Jangan minum teh
Daun teh mengandungi asid yang agak tinggi. Bahan ini boleh menyebabkan protein yang terkandung dalam makanan yang kita makan menjadi keras sehingga sukar untuk dihadamkan. 


GAMBAR HIASAN

4) Jangan longgarkan tali pinggang anda
Melonggarkan tali pinggang sebaik selesai makan boleh menyebabkan usus terbelit dan terhalang. 


GAMBAR HIASAN

5) Jangan mandi
Mandi sebaik selesai makan boleh menyebabkan peningkatan aliran darah pada tangan, kaki, dan badan hingga menyebabkan aliran darah di sekelling perut menurun. Ini menyebabkan sisitem penghadaman menjadi lemah. 


GAMBAR HIASAN

6) Jangan banyak berjalan
Ada nasihat menyarankan agar anda berjalan sehingga 100 tapak sebaik selesai makan. Ini adalah tidak benar kerana berjalan boleh menyebabkan sistem penghadaman sukar menyerap zat daripada makanan yang dimakan. 


GAMBAR HIASAN

7) Jangan tidur 
Tidur sebaik selesai makan akan menyebabkan makanan tidak dapat dihadamkan dengan elok. Ini akan menyebabkan gastric dan jangkitan pada usus.


SUMBER INFO : YAHOO
SUMBER GAMBAR : GOOGLE


Monday, May 19, 2014

[Review] Movie : Godzilla



Synopsis 
A reboot of the "Godzilla" film franchise based on the Japanese film monster of the same name. The film retells the origin of Godzilla in contemporary times as a terrifying force of nature, and revolves around the story of a young US Marine.


Jom layan trailer Godzilla ni dulu ~~~



So macam mana? Bagi kaki2 wayang bagi korang menarik tak movie ni? Baru2 ni aku pergi menonton movie Godzilla ni so, harini sesaja la nak buat short & simple review pasal movie ni. Actually plan memula nak layan Spiderman, tapi terpengaruh dengan komen2 negatif pasal movie Spiderman tuh. Aku pun terus cancel dan kebetulan Godzilla ni pun nak released that time. So grab the chance and watch it with no doubt! Disamping mencuba panggung wayang baru-TGV Cinemas baru di Cheras Sentral. So now Cheras dah ada 2 TGVC yang memang dekat dengan tempat aku-AEON Cheras Selatan dan Cheras Sentral.




Antara barisan pelakon yang membintangi movie Godzilla 2014.


Kesimpulan yang aku boleh buat, disebabkan aku ingat-ingat lupa plot cerita Godzilla sebelum ni so have to aku tertanya-tanya pada partner crime movie aku aritu. Hahahaha sori beb ganggu fokus anda tengok wayang. Ok then baru lah aku faham. I started with:



  • the suspend feeling timbul agak awal, so bagi aku baguslah sebab intro movie ni takde berjela-jela sampai buat kita boring. awal-awal dah buat kita tertanya-tanya, gegaran yang dirasakan tu berpunca dari apa, dari mana sebenarnya?
  • dari sekuel yg sebelum ni, saintis Jepun dah mula buat kajian berterusan takot2 kejadian lalu terjadi lagi.mereka sentiasa berwaspada.
  • sehingga 1 hari terjadi 1 kejadian dimana terdapat 1 lubang besar di kawasan perlombongan. Dr. Serizawa dipanggil untuk menyiasat perkara tersebut. Apakah yang dijumpai di dalam lubang besar dalam lombong tersebut?
  • selepas penemuan sesuatu di dalam lubang besar tersebut, berlaku gegaran hebat di kawasan Jinjara Nuclear Plant sehingga menyebabkan letupan hebat dan kerosakan teruk. apakah makhluk yang telah menyerang Jinjara Nuclear Plant tersebut?
  • Godzilla mula keluar dari tempatnya kerana makhluk baru tersebut. apakah kaitan nye Godzilla dan makhluk tersebut?
  • ending story, semua orang melabelkan Godzilla sebagai Hero mereka. agak korang kenapa? aku pun boleh tetiba keliru sebenarnya..keh keh keh~
  • apa yg buat aku tak faham, kenapa makhluk yang menjadi lawan Godzilla tu macam robot? seperti raksasa berlawan dengan ultraman je.

aku bukanlah kaki wayang tegar tapi kalau dah takde aktiviti sangati di hujung minggu, memang wayang adalah pilihan pertama aku suka buat. dari aku merewang tah mana2 kan. Godzilla ni released on 15th May, so biasanya minggu pertama untuk tayangan wayang baru mesti full tapi disebabkan aku ingin mencuba panggung wayang baru. ok la, ramai but still belum sampai penuh panggung. orang lebih suka pergi tempat2 yang bagi aku hebat2 la macam TIMES SQUARE, MIDVALLEY, KLCC, etc. however TGVC CHERAS SENTRAL pon ok bagi just still new.

in conclusion, aku bagi 4 out of 5 stars. aku enjoy tengok Godzilla ni walaupun aku blurr2 sikit pasal raksasa tu. korang p tengok dulu, tengok caner lak korang nye summary. hehehehe..enjoy ya!!



p/s : maaf kalau penceritaan aku kureng menarik..


KESIHATAN : 25 Jenis Makanan Bantu Turunkan Berat Badan

assalammualaikum wbt ..

www.themedwire.co.uk

selamat pagi dan selamat memulakan kerja untuk minggu baru. sebenarnya harini nak tulis pasal lain tapi tadi 'bersiar-siar' jap di alam maya, saya terjumpa informasi yang agak berguna untuk dikongsi bersama. lagipun alang-alang saya pun sedang berusaha untuk turunkan berat badan dan kecilkan certain part yang perlu. maka saya rasa perkongsian ni bukan saja bermanfaat untuk korang tapi untuk saya juga.

macam skema sangat je ayat2 kat atas ni kan? ha ha ha..actually i am a bit stress lately ni sebab bukan berat je dah berkilo-kilo naik tapi lemak ternakan pun dah makin mengembang. jadi nampak certain part yang mengembang bak terlebih ibu roti. sebelum ni aku rilex je berat naik setakat sekilo dua, tapi biasalah kan faktor stress ni bukan dari sendiri tapi lebih pada teguran-teguran orang sekeliling. wuwuwuwuwu sedih taw!

www.weddingwod.com

ada la jugak aku ikut sikit2 cara pemakanan yang disarankan tapi masih belum berjaya sebab banyak menipu kan. hehehehe. kakak dah masak, kang tak makan, kecik hati pulok. ramai dah biasa tengok aku .. bukanlah slim pun tapi nampakla certain part yang dah menyusut dengan jayanya tanpa aku sedar pun .. so bila lama tak jumpa pastu tengok aku dah membesar bagaikan juara .. mau tak bertubi-tubi soalan "ha kenapa dah mengembang?" ni .. hanya mampu tersenyum kelat je. sori2 panjang plak intro aku. meh aku kongsi kat korang 25 jenis makanan yang dapat bantu korang turunkan berat ye. artikel ni in english, so aku terjemahkan dalam bahasa supaya mudah dibaca dan diingat. so kalau ada ayat pelik sikit tu, harap maafkan aku ye.



1. Pisang
Mereka mungkin merasa berat, tetapi pisang tidak membuat anda menambah berat badan. Sebaliknya, mereka sarat dengan serat dan kalium , yang membantu melegakan pengekalan air.

2. Tembikai
Tembikai penuh dengan kalium anti- kembung, rendah kalori, dan mempunyai kandungan air yang tinggi, jadi anda boleh makan dengan banyak.

3. Sayur-sayuran berdaun
Sesetengah sayuran , seperti tauge , dipenuhi dengan nutrien penting, tetapi masih membuat anda lapar. Sayur-sayuran hijau , seperti bayam, dan salad tidak buat anda gemuk seperti yang dikata. Mereka semua super - rendah cal , sarat dengan serat, dan membantu mengurangkan pengekalan air.

4. Minyak zaitun
Walaupun ia tidak disahkan secara saintifik, ada beberapa bukti bahawa sejumlah kecil minyak zaitun boleh membantu mengurangkan lemak perut. Ini kerana ia mengandungi bahan kimia yang dipanggil asid oleik , yang membantu memecahkan lemak di dalam badan.

5. Roti kasar
Anda sudah tahu untuk menjauhkan diri dari roti putih diproses - semua gula yang menyebabkan tahap gula darah anda untuk kenaikan dan kemudian menjunam , menjadikan anda lapar lagi cepat. Tetapi roti gandum penuh dengan serat, yang menstabilkan tahap gula dalam darah untuk memastikan anda penuh.

6. Artichokes (yg ni aku x berapa pasti apa dia)
Ia bersaiz sederhana mempunyai 7 gram serat - hampir 30 peratus daripada elaun harian yang disyorkan - untuk membantu bunyi letusan kecil sistem penghadaman anda bersama-sama dengan baik.

7. Avokado
Buah ini dipenuhi dengan sihat , mengisi lemak monotaktepu . Merebak pada roti gandum untuk alpukat roti bakar, atau keping sehingga separuh alpukat dan campuran ke dalam mana-mana salad.

8. Beras perang
Ia karbohidrat kompleks, beras perang mengambil masa yang lama untuk dihadam , membantu untuk membuat anda penuh. Masak ia dan tukar dengan beras putih dalam sushi.

9. Lentil
Pertimbangkan lentil perut - pemangkasan trifecta muktamad - ia penuh dengan protein , serat, dan karbohidrat kompleks, semua yang membantu anda langsing .

10. Kimchi
Ini makanan ruji rakyat Korea dimana makanan ini diperam - lain-lain termasuk sauerkraut , jeruk, dan tempe - bermakna ia penuh dengan probiotik untuk membantu meningkatkan baik, penghadaman - saluran penyembuhan- bakteria usus .

11. Bijirin Oat
Bahan rahsia? Serat, yang membantu menjaga anda penuh tanpa engahan anda. Taburkan pada kayu manis dan sarapan pagi dihidangkan.

12. Yogurt Probiotik
Ia dipenuhi dengan bakteria baik yang membantu menggalakkan kesihatan usus dan membuat saluran penghadaman anda berjalan dengan lebih lancar. Hasilnya, anda akan kurang terdedah kepada gas dan kembung perut.

13. Ikan lemak
Mereka seperti salmon dan ikan kembung dipenuhi dengan sihat , mengisi omega -3 asid lemak, yang adalah lemak struktur, tidak lemak simpanan , jadi mereka kurang cenderung untuk disimpan di dalam lapisan perut.

14. Epal
Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa noshing pada epal sebelum makan boleh membantu anda makan kurang kemudian, terima kasih kepada serat pengisian itu.

15. Timun
Ini sayuran rangup mempunyai sedikit kalori dan diuretik semulajadi , bermakna ia membantu mengusir berat air yang berlebihan.




16. Tomato
Buah-buahan ini super - rendah cal kaya dengan kalium , yang membantu mengelakkan badan anda daripada perut kembung kerana natrium. Tambahan , mereka telah didapati untuk menterbalikkan rintangan leptin . Sejak leptin membantu mengawal selera anda , adalah penting untuk garis pinggang anda bahawa badan anda menghasilkan jumlah yang cukup.

17. Beri
Hello, musim panas! Beri adalah penuh dengan serat dan antioksidan , ditambah mereka rendah cal. Makan mereka solo atau menggunakannya sebagai topping untuk yogurt atau bijirin.

18. Saderi
Sejak ia dipenuhi dengan air, saderi membantu badan anda mengusir cecair tambahan , yang membuat perut anda kelihatan mendatar.

19. Asparagus
Sayur ini mengandungi kalium , yang membantu mengeluarkan cecair yang berlebihan dari badan anda. Makan mentah atau taburkan dengan garam , lada hitam dan minyak zaitun dan melemparkan mereka di panggangan.

20. Terung
Sayuran ini adalah sangat rendah dalam natrium dan tinggi di dalam air.

21. Tembikai
Ini buah-buahan merah penuh dengan air , jadi anda boleh makan banyak daripadanya.

22. Badam
Badam sarat dengan protein, membuat ia merupakan makanan ringan petang yang hebat. Hanya pastikan anda melekat dengan jenis semula jadi dan membataskan diri anda dengan hidangan satu auns (kira-kira bernilai pukulan - kaca) .

23. Telur
Semua sains terkini menunjukkan bahawa mempunyai dua telur untuk sarapan pagi boleh membantu anda makan kurang sepanjang hari. Ini kerana mereka dipenuhi dengan protein.

24. Udang
Seperti telur , udang dipenuhi dengan protein. Kerang ini juga super - rendah cal , jadi anda boleh makan sehingga anda berpuas hati .

25. Air Lemon
Ia kedengaran hampir terlalu jelas, tetapi serius, kerja-kerja air . Penghidratan menyingkirkan natrium berlebihan dari badan anda untuk meleperkan perut dan lemon anda melegakan sistem pencernaan anda , yang membantu anda mengusir kelaparan selama-lamanya.


Sumber Yahoo!







Sunday, May 18, 2014

Buat Duit Dengan Bisnes Baju Kurung

Assalammualaikum wbt ..

Bulan Ramadhan semakin menghampiri kita. Sedia maklum rata-rata rakyat Malaysia ni pelbagai persiapan nak dibuat bila menjelang satu-satu musim tu. Antaranya kuih raya, baju raya, lemang, dodol, ketupat dan macam-macam lah. Paling meriah kuih raya dan baju raya. Korang dah siap ke baju raya tahun ni? Rasanya dah ramai Tailor yg tutup order sekarang ni. Bagi yang sedang mencari duit lebih untuk persiapan raya tahun ni, rasanya bisnes ni pasti boleh membantu secara pasif.


TAK PERLU mesin jahit! TAK PERLU kemahiran menjahit! TAK PERLU butik/kedai

Apa sebenarnya Bisnes Baju Kurung ni??

Baju kurung adalah pakaian tradisional sejak turun temurun lagi. Aku pasti korang semua dah tahu apa sebenarnya baju kurung. Jadi tak perlu la kot aku cerita panjang lebar pasal baju kurung ni, lebih baik aku terus je cerita kat korang bagaimana korang boleh buat duit dengan Bisnes Baju Kurung ni.

Bila sebut bisnes, sudah pasti ada proses jual beli yang berlaku. Bisnes Baju Kurung yang aku maksudkan ialah korang menjadi peniaga baju kurung dan untung 100%. Ya! 100% untung! Dah lumayan rasanya kan? Tapi jangan gelojoh sangat..hehehe. Itulah sebabnya korang perlu teruskan membaca kerana kat sini je aku bongkarkan rahsia ni. Peniaga kat luar sana takkan nak berkongsi rahsia keuntungan yang dorang dapat tu.

Gambar Hiasan

Betul ke Bisnes Baju Kurung ni boleh buat duit?

  • Dianggarkan setiap golongan wanita Melayu di Malaysia mempunyai sekurang-kurangnya sehelai baju kurung.
  • Peningkatan mendadak 10-20 kali ganda bila tiba musim perayaan sepert Hari Raya Aidilfitri.
  • Kini pelbagai bangsa pun mula memakai baju kurung.
  • FAKTA BENAR : Penjual baju kurung di Masjid India Kuala Lumpur memperolehi pendapatan bersih RM15,000 - RM30,000 pada bulan Ramadhan!!
  • Keuntungan bisnes baju kurung boleh mencecah 100%-300% bergantung pada jenis baju kurung, lokasi anda menjual dan beberapa faktor lain.
  • Peluang untuk anda buat duit RM1500-RM4500 sebulan adalah sangat cerah! Malah sebenarnya boleh dapat lebih tinggi lagi daripada keuntungan yang aku nyatakan.
Ini adalah beberapa masalah jika korang nak berniaga secara KONVENSIONAL:

  • Kena beli mesin jahit
  • Kena belajar & masuk kelas menjahit
  • Kena upah orang
  • Tidak mampu kejar trend baju kurung
  • Susah nak jual sebab kena buka kedai/butik

PENYELESAIAN bermula disini:



Jangan lepaskan peluang keemasan untuk mencari duit sampingan menjelang Ramadhan yang bakal tiba!!

Saturday, May 17, 2014

Manusia oh Manusia

assalammualaikum wbt ..


selamat berhujung minggu aku ucapkan. selamat menghabiskan waktu cuti bersama-sama insan tercinta, anak-anak tersayang mahupun kawan-kawan. apa je nak buat bila harini Allah swt dah turunkan hujan? jadi duduk rumah diam2 dan habiskan waktu bersama keluarga je la dirumah. pon boleh kan?first of all, sorry ye tajuk entri agak melampau. tak tahu nak letak tajuk apa. hehehehe..

aku harini sebenarnya nak keluar, tapi petang nanti la kot. so pagi ni aku blogwalking je, intai sana-sini, godek-godek laptop lama ni. banyak idea nak update blog tapi the words only appears half way. payah betul sekarang ni nak buat ayat yang elok2. if ikut hati, orang kata menulis ikut hati. haishhh!! memang aku rasa semua orang akan jadi marah pada apa yang aku bakal tulis disini kalau aku ikut hati.


sebenarnya aku terpanggil untuk menulis sesuatu harini bila mana aku terfikir akan salah satu sifat manusia ni, seperti bukan saja TALAM 2 MUKA..tapi rasanya mengalahkan talam tu sendiri. manusia yang terlebih bermuka-muka. macam ni la, kalau ingin aku menullis ikut hati. memang dah di-Bangsat-kan ataupun di-Celaka-kan saje manusia begitu sebab verbal/non-verbal things yang dia dah buat.

ada manusia ni kadang depan kita nasihat baik2 je. tapi di belakang kita, memang kita x tahu. ada kemungkinan, elok jugak lah cerita nya. tapi ada jugak kemungkinannya, di-bangsat-kan kita jugak. bagi aku tak salah pun dia nasihatkan seseorang tu sama ada dia tu elok perangai nye ke idokk kan. as long as nasihat nye tu still relevan dan boleh diterima dek akal. tapi akal fikiran aku memang tak boleh terima bila part manusia yang ... ok, mgkin lebih sopan if aku kategorikan as HIPOKRIT. 

siapa suka bila mana kita ada masalah, orang tu datang bagi nasihat itu ini, elok2 pesan nye, baik2 cakap nye..tapi di belakang kita, dihentamnye kita pulak. aku tak sangka aku masih melaluinya lagi sekarang ni.

buat manusia yang lantang bersuara kerana merasakan diri tu hebat, benar dan baik. takpe, teruskan dengan penulisan dan kritikan yang 'bagus' tu. kerana SYURGA & NERAKA, PAHALA & DOSA ditentukan ALLAH SWT..aku takkan menghakimi setiap butir ayat anda.

ya ISTIQOMAH!! aku berubah kerana ALLAH SWT. tapi anda lupa aku juga manusia biasa.

manusia lupa....
dari mana datangnya nikmat kesihatan?
dari mana datangnya nikmat kebahagiaan?
dari mana datangnya nikmat gembira ada anak?
dari mana datangnya nikmat harta benda?

kemana pergi nya dosa/pahala kita selagi kita belum diijabkabul(wanita)?
kemana pergi nya dosa/pahala kita?
kemana pergi nya dosa/pahala kita?

pernah terfikir tak??

jangan terlalu riak dgn hubungan yg tak pasti.
jangan terlalu dibanggakan apa yg bukan milik kita.

ya, aku rasa sakit..anda pon lebih sakit.
ya, aku punya hati..anda pon ada hati yg lebih elok dari aku.
ya, aku terluka..anda pon lebih terluka.
insyaa Allah, sama-sama kita menunggu Karma/Qada & Qadar Allah swt untuk setiap perbuatan kita di dunia ni.










Thursday, May 15, 2014

Potong Stim Betul

assalammualaikum wbt ..

memang boleh buat hilang mood nak blogwalking je kalau setiap kali buka sesetengah blog tu, kemahin lama nak loading. pastu iklan berjam-jam tunggu nak hilang. tapi paling tak boleh terima bila jenis yang 'memaksa' secara halus untk LIKE fanpage dan segala iklan demi mendapatkan duit.

annoying tak muka baby ni? hehehehehe

tahu tak benda-benda tu semua sebenarnya buat kan para pelawat/pembaca rasa menyampah untuk datang semula? cuba lah bertoleransi sedikit. contoh macam pagi tadi, aku dapat emel mengenai kerja kosong. so disertakan sekali link blogspot untuk melihat senarai jawatan kosong terkini May 2014.



tengok keluar dah iklan tersebut. pepagi hari aku memang tak berminat nak klik iklan2 terselit ni. then bila aku try closed, begini la pulak jadinya.



nak suruh login FB pulak? haish time keje ni nak buka2 Fb plak, memang tak jalan keje aku karang. 2x gak la aku klik link blog tuh, still keluar Fast & Furious tu. kali ke-3 aku terus delete emel tu dan malas dah nak tengok. huhuhu, tolong lah korang jangan buat begini ye. aku tak rasa aku je yang rasa begini. pasti lagi ramai orang pun akan rasa annoying sangat-sangat bila jadi begini time mood blogwalking tengah memuncak. tapi buat iklan macam kat bawah ni xpe..miahahahahaha..mohon intai2 jika ingin tahu ye..


* * * * * * *

Maklumat lanjut, sila picit gambar dibawah kuat2 (^_^)



Produk Muslim
Mempunyai KKM
Boleh dibawa solat bersama
Mempunyai ekstrak delima yang mengandungi byk khasiat
Mempunyai ekstrak aloevera yg tinggi dengan vitamin
Dicampur dengan air Zamzam




Thursday, May 8, 2014

Tip : Untuk Menjadikan Telefon Android Anda Menjadi Lebih Laju

Assalammualaikum wbt ..

Terpandang di muka utama Yahoo! jadi saje lah nak berkongsi kat sini, kot kelak bermanfaat buat diri sendiri. Sekarang ni guna henpon biasa2 je kan.



Mana-mana telefon Android mempunyai banyak ciri menarik namun pada sama ia juga mengakibatkan gajet anda semua menjadi perlahan. Antara tip yang boleh diambil kira bagi menjadikan telefon Android anda lebih laju seperti berikut:

  • Tutup 'animation' pada app yang menggunakan kelajuan telefon. Apa yang perlu dilakukan adalah pergi Settings > Display > Animation dan kemudiannya anda klik pada No Animations
  • Tutup plug-in untuk pelayar atau browser anda. Caranya adalah buka browser internet, Settings > enable plug-ins kemudian klik Off
  • Sila muat turun Launcher pihak ketiga – Launcher Pro yang melajukan operasi skrin terutama ketika anda membuka satu aplikasi ke aplikasi yang lain.
  • Tutup Wallpaper iaitu animasi pada background telefon anda yang sentiasa beroperasi ketika telefon berada dalam mod aktif. Caranya termasuk klik pada butang utama dan cari Live Wallpapers, kemudian anda klik butang tersebut dan gantikannya pada wallpaper yang statik saja.
  • Hadkan wijet yang ada pada Homescreen anda. Keluarkan wijet seperti Facebook atau Twitter atau Instagram dan pastikan hanya keperluan komunikasi saja kerana setiap kali telefon dibuka, ia akan membaca semua data dalam wijet yang dipaparkan di Homescreen. Daripada biarkan satu aplikasi pada skrin utama, masukkan semua aplikasi dalam satu folder.
  • Hadkan aplikasi yang dimuat turun. Untuk melakukannya anda perlu klik pada Settings > Application dan kemudian padam aplikasi yang jarang kita guna.
  • Kurangkan update atau kemaskini data pada telefon. Caranya, masuk ke Account & Sync kemudian nyahaktif sync aplikasi seperti Twitter dan Facebook yang banyak menggunakan data untuk kemaskini yang memperlahankan telefon anda. Jangan terlalu sync banyak aplikasi dan amalkan kaedah sync ketika anda membukanya saja. 


Amacam ok x? Korang try la ye..sambil2 melihat iklan2 telefon kat bawah ni.


CPUV Nuffnang #2 : Whisper Mesh & Cotton

assalammualaikum wbt ..

sejak dapat BE 1 & BE 2, aku jadi rajin sikit lah nak tengok Nuffnang akaun aku. tapi lately ni memang dah tak dapat tapi aku faham lah kenapa kan. aku pun dah makin kurang update blog ni. blog ni pun takde yang menarik sangat, tu pasal takde loyal readers. sobss..sobss..sobss..



by early of May, of course on the Labour Day right? saje sambil2 cuti tengok Nuffnang lagi..eh ada sangkut 1 BE setelah 4 bulan berlalu 2013. sebak rasa hati mak jemah taw. pastu tanya pakcik Google pasal BE tu. rupanya dah ramai dah heboh sana sini. nak tahu pasaii pa Whisper ni ada kat blog, korang boleh klik kat gambar bawah ni. tu ada gambar blogger comel - Yuyu Zulaikha, dia ada story sket pasaii pa..hehehe



Rupanya Whisper Mesh & Cotton nye BE, ramai blogger dapat dah pun. Aku je yang masih terkial-kial nak publish segala ni lah. Whisper ni aku pernah guna dulu, memang salah satu jenama yang elok la. Pad Whisper ni memang menampung 'benda' tu dari tersasar dari lorongnye. tapi sebab aku ni keluarnye sikit2 je, jadi rasa mcm membazir pulak pakai yg tebal2 ni. whatever it is pon, Whisper memang best!




thank you Nuffnang for the BE!!


pssstt! korang, kalau nampak iklan Whisper ni masih berjoget-joget kat blog ni..tolonglah ek..hehehe


Wednesday, May 7, 2014

Random Wrote #1

assalammualaikum wbt ...

sepantas lalu je..tetiba ingin bercerita tentang seorang kawan lama yang dah lama aku tak jumpa. dia merupakan kawan sepermainan dari kanak-kanak lagi.

dia merupakan salah sorang jiran aku. dia juga merupakan rakan sekelas aku. habis UPSR, rezeki dia terpilih dari 15 orang yang berjaya dapat 5A untuk sambung belajar kat salah sebuah Top 5 sekolah asrama penuh. pastu balik cuti sekolah, lepak ramai2 depan rumah aku - sebab dalam ramai2 aku sorang je tak pandai bawa motor. tamat SPM, masing2 sambung Diploma. aku dikira junior dia sebab aku second intake. tapi kami lain2 course. dari Diploma Pengurusan Bisnes, dapat tahu dia sambung Ijazah Pengurusan Operasi kat Dungun plak. last aku tahu sekarang bila masing2 dah grad, dah keje .. tak sangka dia sekarang jadi DJ di Pahang FM. hehehehe .. macam2 la kawan aku sorang ni. sekadar ingatan di hati, sebab setiap kali balik kampung dah tak jumpa dia pun.

kami ber-5 (2 lelaki, 3 perempuan) .. 4 dah kawen, tinggal aku sorang je masih solo. hahahaha. dia dah pun punya anak sorang, 3 lagi sedang menunggu kelahiran zuriat masing2. kami la GENG BASIKAL & GENG PENGAWAS SEKOLAH. wahahahahaha..



tak boleh blah aku rasa, DOKTOR DI RADIO tuuu...hahahahhaa...well done dude!

Tuesday, May 6, 2014

MySale - Untuk Seisi Keluarga!

Assalammmualaikum wbt ..

Selamat Menyambut Hari Buruh dan Salam 1 Rejab (^_^)


Dunia ni semakin maju, jadi banyak perkara sekarang ni hanya di hujung jari..antaranya aktiviti membeli-belah yang tak pernah lekang dari hidup seorang wanita. Sekarang ni kalau korang perasan pun, makin banyak blogshop, igshop, online shopping segala dibuka. Ada yang buat sepenuh masa dan ada juga sekadar mencari rezeki sampingan. Tapi harini aku bukan nak cakap pasal full time/part time nye job yang dorang buat tuh. Tapi nak kenalkan korang dengan 1 lagi online shop yang Super Havoc! Super Best! Super Awesome! Aku pun sejak kebelakangan jadi prefer to online shopping than going out for shopping..hehehehe..jimat masa dan tenaga kan?



Here's MySale! Ini online shop memang melebihi dari ASTRO ok, macam-macam ada. That's why i said, untuk seisi keluarga. Semua kategori ada, wanita, lelaki, kanak-kanak, barang keperluan dapur, macam-macam lah ada. Murah-murah pulak tu. Pelbagai jenama ada tapi harga memang mampu milik. Untuk lebih murah, korang patut daftar sebagai ahli MySale ni kat sini --------> DAFTAR





Dah gaji kan? Eh...hehehehe aku je yang gaji lambat. Every 7th baru aku gaji, so esok la aku shopping! Hahahahaha..jom laju-laju klik kat MySale shopping untuk raya tahun ni.



Flash Frenzy sedang berjalan sekarang ni. So memang berbaloi kalau korang shopping sekarang ni. Barang-barang berjenaman yang murah-murah sekarang setiap jam. Siap ada counting time lagi tu, so senang korang nak alert la. Cepat-cepat!!



p/s: entri terlambat publish..hohoho maaf ye..




Sahabat Sakura