Pages

Thursday, December 29, 2011

5th year Anniversary of Big Apple Donuts & Coffee !! CONGRATULATIONS !!

Assalammualaikum

"In the month of May 2007, BADC opened its doors for the very first time to Malaysian donut lovers at The Curve.  It fell nothing short of a phenomenal success.  With the customers' waiting line spilling beyond the sidewalk, a new world of experience for donut lovers began emerging.

By the mid of 2008, BADC was acknowledged as one of the fastest growing food chains in the history of the nation with already 23 stores operating nationwide, just over a year after its birth.

Today, at an average growth rate of one new store a month, BADC is going global."






So lagi beberapa hari sahaja lagi kita akan melangkah ke tahun baru 2012..korang dah pasang azam tahun baru ke??Ehem..ehem..ehem..azam tahun2 sebelum ni dah tercapai ke??If belum,tak payah la buat azam baru k...just upgrade kan je azam sebelum2 ni sehingga tercapai..hehehehe...

Anyway, masuknya tahun 2012 bermakna Big Apple Coffe & Donuts sudah pun mencecah usia 5 tahun penubuhannya..tapi akan genap 5 tahun pada May 2012..Great hah?!! Cawangan pun dah nak masuk 50 taw..that's my company's target !! I LIKE !!

Pink kaler pun pink la arul...janji dapat FREE..korang ad ke??hahahahahha...Korang taw apakah gambar2 tersebut??Esok arul tunjuk k..

p/s :: sori gambar tak berapa "cun"..coz snap pakai hp samsung cikai arul ni je...ehehehehe...

Monday, December 26, 2011

Dulu SINGLE...Sekarang DOUBLE..parah..parah..

Ha apa yang SINGLE..apa yang DOUBLE arul ni eh??Hehehehehehehe...pape pun, jom kita layan dulu gambar-gambar di bawah nih..



DULU.......





SEKARANG....




Taraaaa !! Ha ini lah dy yang sibuk SINGLE dan DOUBLE tu...hehehehehehe..Yang besor tu namanya Bon-bon (bukan arul yang bagi nama k)..Bon-bon tu betina..bukan arul beli..ish nk citer panjang pun tak guna..korang boleh baca je kat SINI...hehehehee...Then yang kat atas roda tu, arul panggil dy "ATAN" je..hakhakhak..sirius takde idea nk bagi nama apa..memandangkan dy jantan..tu yang jadi "ATAN"..heheheehhehe..

Seingat arul, dah hampir setahun arul bela Bon-bon tu...so selama itu lah dy single je stay dalam sangkar biru dy tu..now, since Friday Atan dah muncul..kongsi sama2  sangkar biru dy tu..mula2 gaduh gak la dorang berdua nih..tapi rasanya harini Atan dan Bon2 dah boleh tinggal berdua bersama kot..Alhamdulillah..Tak lama lagi dapat lah generasi dorang pulak...hihiihihi...



Blog usang

Assalammualaikum



Hai kawan2...sihat ke sumer eh??Maaflah arul dah lama tak 'hapdet' blog nih..Biarpun arul tak sempat 'hapdet' entri baru setiap hari mahupun setiap minggu macam korang,tapi arul tetap mengikuti perkembangan sahabat-sahabat yang arul dah follow blog dorang..

Macam korang dah tengok lah kan tajuk entri arul nih...fuhhhhhh ! Memang rasa dah berhabuk giler kot blog DSG ni  kan?Hahahahaha sampaikan sorang pun yang jadik "follower" arul kat tepi takde langsung datang singgah..naseb badan~

Sekali lagi arul minta maaf..sejak masuk bulan Disember ni..kerja arul semakin bertambah..dan arul rasa dah nak masuk tahun baru ni pun..kerja arul tak susut-susut pun..malah job spec arul lagi, lagi dan lagi bertambah..Namun demikian, dengan bertambah nya kerja arul nih..arul berdoa agar bertambah jugak lah rezeki arul di tempat kerja sekarang..amiin~


....kawan-kawan doakan arul ya.....



Arul bukan sahaja rindukan blog DSG ni tapi arul turut rindukan kawan2 blog..rakan2 seperjuangan..hope kita always enjoy ber-blogging yeah !!


Saturday, December 17, 2011

SAYS.my



Sebelum ni arul hadapi masalah tak boleh post kat wall fb arul automatically..then dah send problem,problem pun setel..Sehari selepas itu, arul tak dapat login via fb lak akaun Says.my arul nih..beberapah hari jugak la..then arul send report lagi pada Says.my..the next day dapat emel dari Says.my mengatakan begini..huhuhuhu..


"Hey Are_Rull,
Our development team has been working hard to build a new interface for the SAYS community.  They will be deploying a whole new SAYS tomorrow morning.

SAYS.my will be going through some serious construction from 4am-6am (GST+8.00 16/12/2011), sorry for the inconvenience."

Malangnya sampai harini pun arul masih tak boleh login guna akaun fb..huhuhu...
Korang jom LIHAT sini...


Tuesday, December 13, 2011

Samsung Galaxy Ace S5830

Assalammualaikum


DO U WANT ONE?? SAMSUNG GALAXY W



GENERAL    
2G Network       GSM 850/ 900 / 1800 / 1900
3G Network        HSDPA 900 / 2100
Announced          2011, January
Status                  Available released 2011, February

SIZE
Dimensions         112.4 x 59.9 x 11.5 mm
Weight                113g

DISPLAY
Type                   TFT capacitive touchscreen, 16M colors
Size                    320 x 480 pixels, 3.5 inches
Multitouch          Yes
Protection           Corning Gorilla Glass
                           - touch-sensitive controls
                           - touchWiz v3.0 UI

SOUND
Alert types         vibration, MP3, WAV ringtones
Loudspeaker     Yes
3.5mm jack       Yes - DNSe sound enhancement

MEMORY
Card slot           microSD, up to 32GB, 2GB included
Internal              158 MB storage, 278 MB RAM

DATA
GPRS               Yes
EDGE               Yes
Speed               HSDPA, 7.2 Mbps
WLAN             Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot
Bluetooth          Yes, v2.1 with A2DP
USB                 Yes, v2.0 MicroUSB

CAMERA
Primary             5 MP, 2592 x 1944 pixels, autofocus, LED flash
Features            geo-tagging, face and smile detection
Video                Yes, QVGA@15fps
Secondary         NO

FEATURES
OS                   Android OS, v2.2 (Froyo), upgradable to v2.3
Chipset            Qualcomm MSM7227
CPU                800 MHz ARM 11
GPU                Adreno 200
Sensors           Accelerometer, proximity, compass
Messaging       SMS (threaded view), MMS, Email
Browser          HTML
Radio              Stereo FM radio with RDS
GPS                Yes, with A-GPS support
Java                Yes, via Java MIDP emulator
Colors             Black, Hugo Boss Edition
                       - MP4/H.264/H.263 player
                       - MP3/WAV/eAAC + player
                       - organizer
                       - Document editor
                       - Image editor
                       - Google search, Maps, Gmail, Youtube, Calendar, Google Talk, Picasa integration
                       - Predictive text input (Swype)

BATTERY
Standard battery, Li-Ion 1350 mAh
Stand-by        Up to 640 h (2G) / up to 420 h (3G)
Talk time         Up to 11 h (2G) / up to 6 h 30 min (3G)



p/s : takde second camera..tak boleh 3g...

Monday, December 12, 2011

Kereta 35 juta




Kereta bernilai jutaan ringgit..RM35juta..mampu dimiliki sekiranya ada banyak duit gitu ye..korang hado??Hahahahahhaha..beliau je lah yang mampu..Ueli Anliker seorang ahli perniagaan yang telah menghabiskan lebih daripada RM17 juta untuk mengubah kereta berharga RM150,000 itu menjadi "Impian Emas Merah Anliker McLaren SLR 999".

Dengan sejumlah tenaga kerja seramai 35 orang, tempoh masa 30,000 jam dan 25 lapisan cat merah yang dicampur dengan serbuk emas...maka terhasil kereta idaman beliau..Beliau turut meningkatkan kekuatan enjin kereta tersebut dari 640hp kepada 999hp untuk membolehkannya mencapai kelajuan sehingga lebih 210 km/j.

Marvellous!!! Dapat bayang tak betapa lajunya kereta tu??Ish..ish..ish...

Berita lanjut di SINI ...

Seafood Lasagna @ Pizza Hut Mahkota Cheras

Assalammualaikum

Kadang-kadang arul terfikir...blog DSG ni dah ada follower...mereka semua baca ke apa yang arul tulis, merapu merepek dalam blog ni heh??Huhuhu..sape la hamba nih...Tak mengapa lah..arul tetap berterima kasih pada sesapa yang rajin dan sudi baca entri2 arul..hehehehe..Harini just nak kongsi pengalaman sket je...baru kelmarin je terjadi...Sabtu..selepas zohor..time selepas habis office hour lorr...Pengalaman apa???Ha tengok kat bawah tu..bawah tu lah...nampak tak??Hik..hik..hik...


Seafood Lasagna

Jeng!Jeng!Jeng!Ha itu lah dy Seafood Lasagna...hehehehehe..nape entah,dah lama arul terasa tekak ni nak merasa makan lasagna..survey2 lah dengan kakak angkat..dy kakak yang kat PH tu sedap..arul pun try la...kebetulan pulak,budak ofis ni ajak makan lepas office hour..hari Sabtu kami kena kerja half day..every week ye..erm..tapi yang ni seafood kan..so bagi arul tak berapa sangat la...rasa lepas ni nak try yang kat SR plak...yang tu macam Meat Lasagna je...tapi dalam sedap2 tak sedap pun..Alhamdulillah arul tak rasa macam muak sangat..maka berjayalah menghabisi rezeki Allah tersebut...caye tak?caye tak?caye tak?




Lihat !! Licin beb !! Sampai tak tinggal apa..hahahahhahaa... Lepas tu kawan pulak suruh habiskan sekeping lagi piza yang dy order..hadoy...semakin bertambah lah berat arul nih..tapi takpe..demi kawan..demi rezeki yang datang..hehehehe...Tapi part yang paling arul satisfied..sangat satisfied..adalah tang minuman yang arul order tu...ini dy !!


Iced Coffee

Arul memang 200% sangat2 suka dan berpuas hati dengan minuman nih...sedap wooo!Dahla sedap,sangat menepati citarasa tekak arul pulak tu..Apa maksud arul??Maksud arul...minuman ni kurang manis...jadi tekak arul takde lah rasa bertambah muak..minuman ni pun arul berjya habiskan..hehehee..tak baik membazir kan?Yang tak boleh blah pulak,bagi kawan arul rasa..dy kata minuman arul tu kosong..takde gula/susu langsung..bukan kurang manis lagi dah..hahahhahahahhaha...tergelak je arul dengar dy komen gitu..Arul memang tak suka minuman yang manis2...selalunya kalau makan kat luar,bila nak order air tu..memang arul akan kata..air sekian-sekian.."kurang manis"..ha baru syiok minum ! Setuju kan??


Ini lah dy pengalaman pertama arul merasa lasagna...mungkin ia kurang sesuai dengan tekak arul..jadi dah tak nak lagi makan yang kat piza hut..mahupun jenis seafood macam tu...hehehehehe..


p/s : Lebihkan manis dalam senyuman,kurangkan manis dalam minuman/makanan  =)

Saturday, December 10, 2011

Mr. Nuffnang dan Christmas Wish List

Assalammualaikum..

Sihat ke korang harini?So hari Sabtu selalu buat apa je?Best la korang kan,weekend rilex2 dating2 sakan..huhhuhu..arul nak dating takde kawan la..sumer jauh2 belaka..So harini saje nak wat entri gedix tentang Mr.Nuffnang kita yang encem lagi macho tu..huhuhu.Sebelum tu, apa kata korang ringan2 kan jejari runcing korang untuk TUMBUK sini, SEPAK sini dan TERAJANG sini jap k..maceh~

Ok,next arul nak bagi korang view yang sangat menyegarkan mata-mata korang....

Jeng!

Jeng!

Jeng!


SAMSUNG GALAXY NOTE

SAMSUNG GALAXY TAB 10.1
NX200 COMPACT SYSTEM CAMERA
SERIES 3 300V NOTEBOOK
55" SAMSUNG SMART TV
HT-D7500W HOME THEATRE SYSTEM

Ha, nice kan those pics??Hehehehehe..saje je..arul yakin sesangat pasti kebanyakan blogger arul kenal mesti ada pasang iklan Nuffnang nih..jadi mesti lah ada lawat Nuffnang hari2 kan?Jadi jugak,pasti ada jumpa semua ni sebelum arul buat entri tentang Nuffnang. Arul baru lagi dalam dunia blogging ni,so of course la belum pernah merasa pape hasil lagi..apatah lagi BE yang korang2 selalu sebutkan tu..takpe je..hehehehee

Arul sebenarnya bukan apa...geram sesangat bila tiap kali buka website Mr.Nuffnang tu asyik nampak gambar pertama dan kedua tu...Samsung Galaxy Note dan Samsung Galaxy Tab..ish...teringin gak nak hado sejibik macam mereka2 diluar sana...arul rasa arul mampu nak miliki satu..tapi arul fikir,biarlah arul bersabar dulu..baik arul setel kan apa yang patut dulu..betul tak kawan-kawan???

Abah pesan,"Jangan ikutkan nafsu sangat dik...beli dan guna apa yang termampu je."

Hehehehe tu je nak share dengan korang arini...Mr.Nuffnang dan Christmas Wish List...hmm best kan senarai gadget nye..adoi..pening da kepala ni asyik baca English language dalam Nuffnang..hehehe sowi Mr.Nuffnang yang sangat baik hati...


Ok sampai di sini dahulu ye coretan Arul..semoga korang punyai da best weekend ya!

Adios,den beramb0s !!



Friday, December 9, 2011

Segmen : Kaki wayang nak review blog


Hello kawan-kawan! Omey tak header kat atas nih??Omey kan?Hhehehehehe..seperti tajuk entri tersebut..beliau bermurah hati nak review blog.Kebetulan arul pun memang teringin sangat2 nak tahu gak pe KEKURANGAN & KELEMAHAN blog DSG nih..harap2 boleh lah beliau review blog DSG ni dengan sejujurnya..lagipun jauh di lubuk hati arul nih..arul rasa blog DSG ni macam blog 'sampah' pun ader..huhuhuhu..

Ok lah,pada rakan-rakan..teman-teman..kawan-kawan..yang nak join gak segmen nih..boleh lah klik saja pada pic header beliau di atas nih..

Ohya , tak lupa jugak pada jiran arul nih..beliau pun buat segmen gak..korang2 yang rajin boleh lah terjah blog SB k...klik SB kuat2..hehehehehe



p/s : oh comey nye header anda....jeles iiiiii~

Dah terhantok baru nak terngadah

Assalammualaikum
Apa khabar lah korang yang sudi jadi follower arul ni eh?Maaflah pada sesapa yang sudi follow arul dan sudi baca entri2 arul selama nih..lately arul jadi sibuk sangat..sebab?boleh tengok SINI ..bila dah sibuk,badan jadi penat sangat..otak pun sama..so tak dapat nak berfikir terus untuk 'hapdet' entri..maaf sangat2 taw..arul just mampu blogwalking je hari2..sama ada terjah blog orang ataupun arul just intai dari google reader je (bg blog yang arul follow ar)..

Mula-mula arul nak mintak kawan2 tolong KLIK sini..KLIK sini..KLIK sini..klik laju2 taw...sharing is caring..tolong-menolong kan amalan mulia..maceh kawan-kawan~

Ok,harini arul just nak berkongsi sikit dengan korang mengenai masalah budak2 tak cukup umur,budak2 yang kurang kasih sayang dan boleh juga dikatakan Jr.Kaki Buli Siber..Semalam arul terbaca 1 entri di 1 blog yang arul follow..mengenai someone or something yang kena maki kaw2! nye..korang boleh tengok blog tersebut di SINI ..maaflah arul lambat berkongsi dengan korang..byk dah comment kena delete..arul saje nak tengok perkembangan otak masing2 yang comment,yang melihat,yang mendengar..

Lagi korang boleh baca pandangan dari pakcik kedua mangsa dunia siber ni..KLIK sini pulak..adoi..kerana kebodohan masing2..Alhamdulillah,akhirnya tindakan telah pun dibuat oleh ahli keluarga mangsa..korang boleh baca kat SINI..dalam banyak2 comment kat situ,ada terselit luahan seorang ibu yang penat lelah penuh kesabaran mengandungkan anak selama 9bln tu..namun sewenang-wenang dicaci maki dikutuk hina oleh makhluk2 "terlebih cerdik pandai"..



Namun, dah jadi lumrah hidup manusia kot.."Dah terhantok baru nak terngadah"..setelah pakcik ke-3 si mangsa, keluarga si mangsa dan si mangsa buat laporan polis..barulah mereka2 terhegeh-hegeh delete komen2 yang berunsur ugutan kejam tersebut..malah turut ada yang meminta maaf tapi seperti tak ikhlas mana pun..buat cukup syarat je (pada pembacaan aku lah)..arul taknak printscreen2 nih..korang boleh baca je kat komen2 dalam blog pakcik ke-3 si mangsa tu..ish..sian giler kat budak tu..apa la dosa dy pada mereka2 yang sangat "berbudi bahasa" dalam memberi komen2 yang "bernas" tu..

Kawan-kawan, apa lah faedah nya duk caci maki orang tu..tu baru 1 artis kena benci..korang dah melenting bagai..tapi bila agama sendiri kena kutuk,kena hina..takde pulak korang nak melenting macam tu kan??Lagi 1, yang korang duk giler sangat fanatik sangat pada artis2 ni kenapa?Dorang ada bagi korang royalti ke,ada bagi duit kat korang?Tak salah untuk minat,tapi biarlah berpada..

Ok lah...arul rasa setakat ni je celoteh arul..arul harap takde sape2 lak yang akan marah arul kerana entri 'sampah' nih..arul cuma nasihat tapi kalau cara arul pun dikira salah..arul minta maaf sangat2 jutaan maaf..



YANG BAIK ITU DATANG DARI ALLAH
YANG BURUK ITU SUDAH TENTULAH DATANGNYA DARI DIRI SENDIRI..


Tekanan Darah Rendah (Hypotension)

Assalammualaikum..

Harini tiba-tiba Arul tergerak hati nak berkongsi info kesihatan ni..sebab Arul sendiri pernah alami dulu-dulu..sekarang pun ada masalah kesihatan jugak..tapi jarang-jarang dah..migrin je yang selalu dapat. Harini Arul cuma nak berkongsi info tentang Tekanan Darah Rendah atau Low Blood Pressure atau pun Hypotension. Kebiasaan yang kita dengar adalah Hypertension atau High Blood Pressure kan??

Sebelum tu, cuba korang tolong KLIK sini dan KLIK kat sana sampai lebam k..maceh~

~entri kesihatan ini mungkin sedikit panjang lebar dari kebiasaan~

Tekanan darah rendah atau hypotension akan terjadi apabila tekanan darah semasa dan selepas setiap degupan jantung kita menjadi lebih rendah dari biasa. Ini bermaksud hati, otak dan bahagian anggota badan yang lain tidak mendapat darah yang cukup.

Antra simptom-simptom yang terlibat :

  1. Penglihatan kabur
  2. Kekeliruan
  3. Pening
  4. Pengsan
  5. Sakit kepala kerana silau
  6. Kerap rasa mengantuk
  7. Kerap rasa lemah

Kebanyakan tekanan darah normal berada dalam lingkungan 90/60 mm Hg hingga 130/80 mm Hg. Tetapi penurunan ketara, walaupun sebanyak 20 mm Hg, ia dah boleh memberi masalah kepada sesetengah orang.

Punca-punca tekanan darah rendah ni antaranya :
  1. Alcohol
  2. Ubat-ubat anti-kebimbangan
  3. Sesetengah ubatan anti-kemurungan
  4. Diuretics
  5. Ubat-ubatan untuk hati, termasuk yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan penyakit jantung koronari
  6. Ubat-ubatan yang digunakan untuk pembedahan
  7. Ubat tahan sakit (Painkillers)

Langkah-langkah pencegahan :
  1. Elakkan diri dari mengambil alkohol
  2. Elakkan diri dari berdiri terlalu lama
  3. Minum air masak dalam kuantiti yang banyak (mengikut keperluan yang disaran doktor)
  4. Bangun perlahan-lahan selepas duduk atau baring
  5. Gunakan stokin pemampatan untuk meningkatkan tekanan darah dalam kaki (yg ni tak pasti stokin yg macam mana)



p/s : masa arul sakit dlu,doc dan kawan2 just nasihatkan banyakkan makan kerang,hati..

Tuesday, December 6, 2011

Confirm!!

Assalammualaikum..

Confirm!!

Confirm!!

Confirm!!

(^_^)

Ha apa yang confirm eh?Hehehehe..harini 06/12/2011 genap lah Arul bekerja kat company ni selama 6 bulan..rasa macam dah setahun pulak keje..ngeh3..korang mesti ada yang tertanya nape lama sangat nk confirm post keje kat sini kan??Arul pun terasa lama giler..yela,yang arul selalu dengar..probation just 3 months..how can it be 6 months??ceewah,sepiking london mak aih! Mungkin company ni belajar dari pengalaman..dulu2 mungkin terdapat staf2 mereka yang suka cabut lari bila dah cukup 3 bulan. Siapa tahu kan?Arul pun tak tahu sangat..tapi kalau kes2 kat outlet tu tahu lah jugak sikit2..

YES!!
Alhamdulillah..berkat kesabaran..ini adalah kerja kedua arul..dan kiranya paling lama arul dapat bertahan la..pergh!giler!tapi takde lah segiler kerja pertama dulu..previous kerja,arul sampai kerja 7/7 taw..sampai Kak  Long arul pun bising,sibuk menanya bila arul cuti nya..kahkahkah..

Yang bestnya dapat bila dah confirm jawatan nih...
* gaji UP sket!
* dah boleh beli kereta (masih dlm perancangan)
* dapat cuti tahunan free macam orang lain (hahahahahaha)
* korang fikir la sendiri ya..hehehehehe

Arul ni bodoh2 lagi dalam alam pekerjaan nih..banyak yang tak tahu..



Selamat Hari Lahir Cik KB !!

Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan Cik KB kita
Allah selamatkan kamu

Selamat hari jadi
Selamat hari jadi
Selamat hari jadi Cik KB
Selamat hari jadi
Cik KB,arul nyanyikan khas buat anda di blog arul nih..hehehehe..kebetulan dapat taw dari jiran KB..heheehehhe..

Sori takde hadiah..kek je boleh bagi..hehehehehhe

Ahahahhaha..tak tahu sape dah makan 1 slice kek KB..jiran kita kot..hehehehe
Pape pun,Arul doakan KB ::

SEMOGA KB SENTIASA DI BAWAH LINDUNGAN ILLAHI
SEMOGA KB DIKURNIAKAN KESIHATAN YG BAIK2
SEMOGA IMPIAN KB TERCAPAI



Amiin~

Sunday, December 4, 2011

Siri Pertama :: Penyesatan Diri Sendiri

Assalammualaikum

Sabtu, 26hb Nov 2011
Arul mulakan perjalanan pulang ke kampung selepas asar..kira-kira jam 4:30 petang. Padahal plan nak gerak 3:00 petang..gara-gara menunggu donut big apple tak sampai2..adoi..ibu mengandung mengidam plak..


Sepatutnya Arul balik ikut jalan yang terus je..kemudian Arul akan lalu Batu Caves semua..tapi entah macam mana Arul boleh masuk Jalan Duke..pastu Sentul pulak..elok sepatutnya lalu 2 ke 3 tol je..tak pasal2 jadi 3 ke 4 tol..adoi..mujur dah topup touch n go..so redah je la tol tanpa nak ambil tahu sangat berapa RM tol tuh..huhuhu


Arul pun teruskan je perjalanan bila sedar,jalan yang Arul dah salah masuk tu adalah laluan biasa bas Bentong lalu..pergh!!Nasib baiklah..Arul ni dulu pengguna public transport yang setia la sebelum ada lesen kereta kan..tambah lak Arul jenis jarang2 nak tido dalam bas..bila dalam bas Arul suka duduk seat tepi tingkap..senang tengok ke luar dari tengok orang2 dalam bas yang macam2 ragam tu..tambah pening je..

Masuk je highway Karak,tak lama selepas tu Arul pun ditemukan dengan kesesakan jalan raya..elok kat bukit tinggi pulak tu..adoiyai!!Alhamdulillah bawa kete auto je..huhuhu...tapi tetap risau menyelubungi diri kerana kereta tu tak berapa sihat..Hmm panjang pulak tu jammed nye..sampai kat terowong Genting Sempah tu pun belum reda lagi...dah turun bukit kat Bukit Tinggi tu baru la ok...perjalanan berjalan lancar semula..Arul pun mula ar pecut..memandangkan dah lambat..Arul cuba elak dari lalu jalan liku2 kat Manchis tu malam2..bahaya wooo!

Tapi nak buat macam mana kan...memang dah lambat..masuk jalan Manchis dah jam 7 lbih pun..huhuhu tabahkan je la hati dan diri nih drive kat jalan yang bengkang-bengkok tu...Mujur tak banyak lori lalu time tu..kalau tidak..lagi lambat ar sampai jawabnya..Alhamdulillah selamat gak sampai kampung kira-kira 9malam..Sebelum sampai umah abah,kena singgah jap rumah mentua kakak..kena ambil anak sulung dy kat sana..NUR AISYAH INSYIRAH..

Budak kat atas ni semakin tembam macam Arul ok...mak dy kata la..adoi..rindu bertandang lagi ar pada budak tembam nih...ish!!!!


p/s : tunggu sambungan SIRI KEDUA ya...

Kempunan di hati (sambungan)

Assalammualaikum..

Herm...apa korang buat eh di hujung2 minggu macam ni??Arul sangat2 bosan..rasa semalam nak je drive balik kampung lau ikut kan hati ni sangat..tapi tercongok gak kat umah ni sorang2..harini tunggu punya tunggu bangla mesin rumput..sampai dah petang..tak nampak gak batang hidung..adoi..rumput dah panjang giler nih..serabot mata arul tengok..sekarang ni sedang hujan lebat..apa lagi mau buat??Tak boleh gi mana-mana baik arul blogging kan..

Okeh,entri petang ni arul nak continue dari entri sebelum ni..KLIK SINI..Ada la beberapa gadget/barang/kemahuan@keperluan yang arul nak cari kat PC Fair..harini pun hari terakhir PC Fair tu kan..tapi tak pe lah..arul takmo ingat..huhuhu..tunggu PC Fair akan datang pulak.Antara barang yang arul nak cari adalah...

Ni external hard disk yang arul ada sekarang..baru 250MB je...arul nak UP kan lagi...hehehehe..biasalah..zaman2 study dulu banyak collection korean movie..korean gameshow dapat dari kawan...sekarang sayang nak buang semua tu..bila ingat korea,pasti akan ingat dy..

Hehehehe..benda simple ni pun arul kecoh2 nak carikan??Ah lantak...hihihihi..benda ni arul nak burn movies2 yang ada dalam EHD arul sekarang tu la..then nanti..arul boleh la simpan benda2 lain pulak dalam EHD arul tu..kalau tak pun arul boleh burn software2 yang arul ada kan..antara software yang arul paling sayang adalah..DREAMWEAVER..MySQL..PHOTOSHOP CS4..dan semua software edit gambar yang arul ada ar..


Ada beran kalau mouse korang macam nih??Hahahahhahaha..memang tak lah!!Arul pun geli nak pegang taw..hehehehe Arul bukan nak cari TIKUS ye..tapi arul nak cari TETIKUS a.k.a. MOUSE...rasanya dah lama giler arul guna lappy ni tanpa mouse..ish3..sian lappy ni tadek teman..

Ha,ini lah yang arul cari2..dan tunggu2..bila lah nak dapat..kalini arul nak pakai tetikus tanpa wayar pulak..memandangkan lappy arul ni ada 3 usb hub je(hik3..sma je mcm lappy korang kan)..1 USB hub tu dah tetap untuk broadband je..1 lagi untuk cooler...1 lg plak??Ha yang tu mestilah reserve tuk pendrive/EHD..tengok!kan dah takde ruang buat cucuk tetikus..so tetikus tanpa wayar ni je lah penyelesaian buat arul..hehehe.lagipun habit edit gambar arul dah kembali..bagi arul lagi senang nak edit2 gambar bila ada mouse ni dari guna hujung jari je kat touchpad lappy nih...boleh krem jari dibuatnya..arul saje letak pic tu sebab arul suka BIRU..

Arul rasa tu je kot yang arul nak cari buat masa nih..pendrive dah ada banyak..tapi sekarang ni jarang guna macam time study dulu..so tak perlulah membazir tambah koleksi kan?

Korang pulak,kalau g PC Fair..apa je yang korang cari???





Saturday, December 3, 2011

Kempunan di hati

Ha dah lama are_rull nk wat entri tentang Picom PC Fair ni..tapi asik tak sempat je..Harini wat entri pendek lagi la k..

Are_rull cuma nak cakap tentang event dalam poster di atas ni lah..Are_rull memang pantang sikit bila dengar tentang PC Fair nih..haish..macam2 dalam kepala otak ni fikir nak cari apa..Gadget(s) also 1 of my passion!!Tapi yang kalini are_rull tak berkesempatan nak g jenguk sana lah..lagipun belum gaji..huhuhu..lagi 1 reason nya adalah..takde member nak teman are_rull cuci2 mata kat sana..cedey..cedey..dat's y la are_rull jadi kempunan..tunggu je lah next PC Fair..tapi harap2 buat kat MidValley pulak..are_rull tak suka kalau buat kat KLCC..sebab dah pernah pergi yang kat sana..bagi are_rull sangat tak syok if buat kat KLCC..

Ok lah..korang nak tahu apa yang are_rull cadang2 nak cari kat PC Fair nih??Nanti are_rull update,story-mory dengan korang k..


Friday, December 2, 2011

Sibuk sangat ke cik kak??!!

Assalammualaikum

Haish..dah masuk bulan baru..kawan2 semua sempat je buat entri baru pada 1hb semalam..tapi arul langsung tak berkesempatan..hanya sempat blogwalking melalui Google Reader je..ini pun curi sedikit masa..


Maaflah ye kawan2 yang sudi lepak sini..singgah..intai2 sikit blog DSG nih..ada banyak perkara arul nak kongsikan dengan korang..nanti arul ada banyak masa..arul sempat..arul kongsi dengan korang k..

Thanx baca..hehehe..sempat tulis pendek je harini..

Wednesday, November 30, 2011

Sejarah terciptanya R.O.K.O.K.

Assalammualaikum

Harini arul nak berkongsi info tentang rokok ni je..takde banyak sangat..tapi masih berharap dapat la berkongsi maklumat yang baik buat pembaca blog DSG ni.

Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : "Kelak akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata : Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka." Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya, "Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Ya Rasulullah?". Sabda Rasulullah SAW, "Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir.  Allah bertanya kepada iblis, "Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis, "Aku lebih baik dari nya, aku tercipta dari api sedangkan dia dari tanah." Allah berfirman, "Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir." Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuhnya sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau." Nabi bersabda lagi, "Allah masukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji."



Arul dapat info ni dari 1 grup kat fb..beliau yang post mengenai info ni pula memetik keseluruhan maksud hadis tersebut dari buku "HARAM MEROKOK" oleh Adil Akhyar m/s 12.

Jangan katakan TAKNAK! pd rokok yg bengkok ok. Salah!!

Kepada rakan2 ku yang merokok, arul harap tiada yang tersinggung hati dengan hadis di atas ya..


Jom perangi ia !!

Sumber gambar : Google

Menjawab soalan Mr.Shahrazali

Assalammualaikum

Thanks a lot pada Mr.Shahrazali ye kerana menge-tag arul dan bagi soalan yang sangat banyak. Heheehe..arul mintak maaf ye kerana terlambat buat entri ni sekali dengan terlambat menjawab soalan bro. Semalam banyak kerja jadi tak sempat nak menjawab nye..


Ok,harini arul curi sedikit masa untuk menunaikan janji dan melunas kan amanah yang diberi. Ni antara soalan2 yang diberikan oleh bro Shahrazali ni :

Dah berapa kali jatuh cinta?
3x je

Siapa idola hidup? Kenapa?
My Abah..sebab kesabaran dan ketabahan dy dalam membesarkan kami 7 beradik sejak My Emak sakit macam2

Blogger kegemaran?
Denaihati...Ariffshah..Bro Eizil..Bro Ben Ashaari..Bro Ahmad

Azam utama tahun baru ni?
Taknak buat azam baru coz yang lama pun masih belum tercapai..ngeh3

Sebab selalu menangis?
Bila kena marah..Bila cakap dgn arul,tinggi2 suara..Bila dikecewakan..Bila terlalu banyak masalah yang tak dapat ditanggung lagi

Apa yang membuatkan awak ketawa besar?
Apa eh??hmm..bila My BFF wat lawak spontan dy (giler rindu kat 2 orang dak senget sy!!)

Peristiwa paling memalukan dalam hidup?
Erm..biarlah rahsia..kekekekeke..padahal arul dah tak ingat pun..ada ke eh?

Drama pilihan dalam masa terdekat ni?
Cinta Elysa dan Tentang Dhia..dah tu je yang ada..

Movie pilihan dalam masa terdekat ni?
The Immortals (ngeri giler tgok weh,ley menyorok bawah ketiak "teman" arul skali)

Apa pandangan tentang semua entri dalam blog Shahrazali?
Baru2 je lagi tgok blog bro..so lum berkesempatan nak terjah sumer..sori eh bro..

Ok dan ini pulak antara mereka2 yang sudi jenguk blog arul yang ciput nih..

Bro Ahmad

NZ Diaz

Kotak Bulat

Pada yang arul tag kat atas ni..soalan korang kena jawab mudah je..lebih kurang je macam yang arul kena jawab tu..arul ngah tadek idea,jadi tak dapat nk create soalan kreatif sangat..soalan terakhir tu je yang arul nk tukar..

Soalannya adalah....

Pernah makan Big Apple Donuts & Coffee?Apa donut kegemaran? Apa pendapat tentang BADC??


Oklah..selamat menjawab ye..dah jawab..rajin2 la tinggalkan link kat sini plak..nk gak baca..hehehehe..

Tuesday, November 29, 2011

Pandai lagi cerdik

Assalammualaikum...

Korang dah makan belum??Hehehehhe..malam ni Arul rajin masak sardin je..untuk sorang makan..cukup la tu kan??



Ok..back to the main entri..actually Arul sambil on9 sambil tengok berita kat tv3 ni ha..tetiba !!
Ha korang yang tengok berita pun mesti tengok tajuk berita yang Arul nak kongsi nih..alahai,tajuk tentang kebakaran yang berpunca dari rokok tu..ha ada kan?ada kan?Hadoi..apa ke pandai nye lah sangat..ish3..

"KEBAKARAN YANG BERPUNCA DARI ROKOK"

Hisap rokok sambil punggah tong minyak..memang la risiko nak mati cepat tu tinggi...Pape pun, dah ajal..innalillah~


p/a : jangan merokok di kawasan petrol station !arul hangen betul dengan masyarakat yang masih tak faham bahasa dan tanda amaran di sana tuh !

Kenali watak dalaman diri sendiri

MODEL >> tukar gambar setiap hari

PENJENAYAH >> tukar nama setiap hari

OVER ACTING @ PERASAN BAGUS >> namanya menggunakan simbol2 sehinggakan menyusahkan kawan2 nak cari terutamanya ketika kecemasan (i.e : 71M@T = jimat)

WARTAWAN >> suka menyebarkan pesanan, walaupun ia tak de lah penting mana pun

PENGGANAS >> suka menyebarkan link yang menakutkan (i.e : sila sebarkan pesanan ini jika tidak anda akan ditimpa kesusahan @ bencana)

BINTANG FILEM >>suka update status setiap 5 minit

BINGUNG >> tak dapat membezakan ruang untuk wall post atau komen

PERASAN HEBAT >> selalu melaporkan di mana lokasi semasa stiap masa

BUDAK HINGUSAN >> selalu menampilkan gambar dgn gaya dan aksi yang pelik lagi unik

GILER POPULAR >> nak makan pun siap ambil gambar dulu dan buat pic profile pulak. Motiff??



p/s : Arul minta maaf jika ada yang terasa..sekadar hiburan je..hehehhehe..peace!!

Monday, November 28, 2011

Gemok!Gemok!Gemok!

Assalammualaikum

Pergh!!Tajuk entri arul kalini agak extreme buat diri sendiri..


Beberapa minggu sudah..kerana beberapa masalah..selera makan arul agak terganggu..jadinya dalam masa 3 minggu..sedar tak sedar..berat arul ilang sebanyak 3kg..macam tak percaya kan??But now,arul timbang2..tengok dah naik semula 1kg..yela,sejak2 rajin masak kat rumah ni la..hu3...

Sekarang arul masih berada di kampung..selera makan tiba2 jadi lain macam..main telan je tak hengat alam sekeliling..adoiyai!!Bangun pagi2 je terus layan intan payung arul yang dah hampir sebulan tak jumpa..dah agak lama melayan,baru arul pergi mandi..then dah kena keluar pulak pergi beli barang2 keperluan ibu berpantang..kebulur beberapa jam perot ni taw..sampai umah je terus arul bantai 4 ketul ayam KFC beli sebelum balik tadi..ish3..malam nye pulak arul bantai 3 pinggan makaroni pulak..argh!!balik ni compom naik 3kg pulak...


Balik cheras kena berdiet semula ler jawabnye...huhuhu~

Saturday, November 26, 2011

Ku relakan kau pergi~

Assalammualaikum

Apa yang arul nak sampaikan dan luahkan di sini adalah...sorang lagi member dah resign harini..huwaaaa..!!kenapa bukan arul yang blah dari sini dulu??why?why?why?Mamat ni memang bercita-cita nak cari keje di kampung halaman nya..maka,bila dah dapat peluang tersebut..dy tak lagi menoleh ke belakang..malah,keje baru dy ni pun kira sesuai dengan bidang yang dy pelajari selama ni..keje lama plak,jauh menyimpang..kesian gak arul pada dy sebenarnya..tapi...sedih gak..dah takde orang arul nak sakat nanti..kui3~

Beberapa sebab arul masih belum dapat kerja yang bertimbun-timbun apply :

1) cari job,then save je tapi tak tengok semula untuk apply pulak..bodohnye!!
2) cari job,then tak update yang patut..pemalas nak mampos!!
3) cari job,then tak analisis betul2 requirements yang company nak
4) cari job,tapi tak berani cuba yang baru..arul memang penakut pun!!
5) cari job,bidang arul ni memang meluas..tapi arul punya pengalaman yang Maha Ciput je..sape nak der?!


K lah,tu je dapat diluahkan buat masa nih..huhuhu...berhentilah bersedih dan berubah lah ye arul !!


p/s: Masa entri ni di publish,mungkin arul sedang memandu pulang ke kampung halaman dengan 'neves' nye...weeee~

Bila Diri Jadik Takot

Assalammualaikum

Huargh,mereka dah beramai-ramai berkonvoi pulang ke kampung halaman.Memandangkan minggu ni kan cuti sampai Isnin..


Takot?Cuak?Gundah-gulana?Ye!!Sumer tu ada dalam diri arul sejak kelmarin lagi..Memang la senang je nak cakap..Rilex..Cool..Drive slow2..ha masalahnya arul ni kalau dah 'nebes' tu..tetap 'nebes' gak..drive laju or lambat pun..tetap boleh masuk salah jalan gak nanti..tapi minta tidak lah..

Apa yang buat arul rasa pelbagai perasaan tu adalah kerana :

1) tak pernah drive jauh2 sampai 3-4 jam perjalanan
2) tak pernah drive balik kampung sorang2
3) belum ada keyakinan nak travel gini

Huhuhu..kawan2 doakan arul selamat pergi dan pulang ke kampung halaman ye..semoga perjalanan arul berjalan lancar je..amiin~

Sahabat Sakura