Pages

Monday, December 23, 2013

[REVIEW] Movie : 47 Ronin


47 ronin ticket


Synopsis :

Keanu Reeves makes an explosive return to action-adventure in 47 Ronin. After a treacherous warlord kills their master and banishes their kind, 47 leaderless samurai vow to seek revenge and restore honor to their people.

kinopoisk.ru

Driven from their homes and dispersed across the land, this band of Ronin must seek the help of Kai (Reeves) - a half-breed they once rejected - as they fight their way across a savage world of mythic beasts, shape-shifting withcraft and wondrous terrors.

As this exiled, enslaved outcast becomes their most deadly weapon, he will transform into the hero who inspires this band of outnumbered rebels to seize eternity.




Starring : Hiroyuki Sanada, Jin Akanishi, Keanu Reeves, Ko Shibasaki, Rinko Kikuchi, Tadanobu Asano

Director : Carl Rinsch

Genre : Action, Adventure, Drama, Fantasy

Rating : PG13

Runtime : 119 min
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ronin - A ronin or rounin was a samurai with no lord or master during the feudal period (1185-1868) of Japan. A samurai became masterless from the death or fall of his master, or after the loss of his master's favor or privilege [wikipedia].

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apa yg aku boleh cakap, cerita ni bagus sebab ia berkisarkan dari kisah benar tentang 47 orang Ronin yg tidak bertuan. Moral of the stories yg cuba disampaikan dalam cerita ni adalah kesetiaan terhadap tuan, sanggup berkorban menuntut bela demi sebuah keadilan. Boleh lah layan sikit2, cerita ni ada part khayalan, penggunaan sihir2 segala ni. Cuma bagi aku, cerita ni korang tunggu je lah keluar kat Astro ke, buang duit je tengok kat panggung wayang. Huhuhuhu, average aku boleh bagi 3/5 bintang saje. Menarik x? Best x? Korang pergilah tengok sendiri .. tapi aku memang tak syorkan untuk membazir beli tiket .. huahuahua .. 


Saturday, December 21, 2013

Syarat-syarat Layak Memohon BR1M

Isi rumah (RM650)
1. Isi rumah yang mempunyai pendapatan di bawah RM3, 000
2. Warganegara Malaysia

Isi rumah (RM450)
1. Isi rumah yang mempunyai pendapatan di antara RM3, 000 hingga RM4, 000
2. Warganegara Malaysia
* Tambahan RM50 Kumpulan Takaful Rakyat 1 Malaysia Sumbangan (i-BR1M)

Individu (RM300)
1. Jumlah pendapatan kasar bulanan sebanyak RM2, 000 dan ke bawah
2. Warganegara Malaysia
3. Berumur 21 tahun ke atas (lahir 1993 atau lebih awal)
4. Tidak termasuk pelajar-pelajar yang menerima Baucer Buku 1Malaysia (BB1M)


Permohonan BR1M 3.0 2014 Bermula 23 Disember 2013




Pasti ramai yang tertunggu-tunggu hari pendaftaran bagi Bantuan Rakyat 1 Malaysia Siri ke-3 (BR1M 3.0). Seperti yang diumumkan, pendaftaran bagi BR1M 3.0 akan dibuka bermula 23 Disember 2013 sehingga 31 Januari 2014. Manakala pada yang pernah atau telah berdaftar sebelum ni hanya perlu kemaskini maklumat2 yang sepatutnya. Pengagihan BR1M 3.0 dijangka akan dibuat pada Februari 2014.

Borang permohonan boleh didapati di kaunter mana2 cawangan LHDN di seluruh Malaysia atau boleh terus muat-turun borang dari lawan sesawang http://www.hasil.gov.my . Untuk pengetahuan, pembayaran kalini tidak akan dibuat seperti sebelum2 ni. Pembayaran akan terus dibuat ke akaun simpanan masing2.




Friday, December 20, 2013

Kadar Baru Tol Bermula 01 Januari 2014

Assalammualaikum wbt..

Aku ni memang dah jarang tengok tv, baca surat khabar lagi lah semakin jarang. Bukan apa, berita kat tv tu makin lama aku dengar makin merepek2. Maaflah ye, ibarat boleh dengar tapi percaya jangan. Ikut la selera masing2. So yang ini pun terjumpa kat wall Fb seorang kawan. Tak tahu lah sejauh mana kesahihan tentang kenaikan tol ni pulak kan. Agak mendadak jugak naiknya kalau nak dibandingkan dengan penurunan. Jauh beza bagi aku. Apa pendapat korang pulak?



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kadar baru tol baru bermula 01 Januari 2014

LEBUHRAYA SUNGAI BESI BESRAYA RM1.30 to RM2.00

LEBUHRAYA BARU PANTAI (NPE) RM1.60 TO RM2.00

LEBUHRAYA DAMASARA/PUCHONG (LDP) RM1.60 TO RM2.10

LEBUHRAYA BERTINGKAT AMPANG (AKLEH) RM1.50 TO RM2.50

LEBUHRAYA KAJANG (SILK) RM1.00 TO RM1.30

LEBUHRAYA KL-PUTRAJAYA (MEX) RM2.50 TO RM3.50

LEBUHRAYA KAJANG-SEREMBAN (LEKAS) RM1.90 TO RM2.30

LEBUHRAYA TRAFIK KL BARAT (SPRINT) RM1.50 TO RM2.50

PANTAI RM1.50 TO RM2.50

DAMANSARA RM1.00 TO RM1.50

KIARA RM2.00 TO RM3.00

LEBUHRAYA LEMBAH KLANG SELATAN (SKVE) RM14.96c/KM TO 16.46c/KM

LEBUHRAYA KORIDOR GUTHRIE (GCE) RM1.40 TO RM1.90

LEBUHRAYA SMART RM2.00 TO RM3.00


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Aku simpati pada mereka2 yang terpaksa hari2 menghadap jammed dan tol sana sini. Harga minyak pun dah naik, gula dah naik .. macam2 boleh naik lagi pasni walaupun takde melibatkan wang ringgit.


p/s : kalau tak suka, boleh keluar dari Malaysia .. aptb!

Tazkirah Jumaat #21 - Adab Bercakap

Assalammualaikum wbt ...

Apa yang saya cuba kongsikan di sini, semuanya saya dapat dari dalam simpanan saya sejak zaman belajar lagi. Jadi maafkan saya kerana tidak sertakan sekali dari mana sumber saya dapat, nak cari semula memang tak jumpa dah. 





Adab Bercakap

Rasulullah S.A.W bersabda, "Janganlah bercakap melebihi dari zikrullah. Sesungguhnya dengan banyak bercakap akan mengeraskan hati dan bila hatinya telah keras maka ia akan menjadi semakin jauh dari Allah".

Bercakaplah dengan nada yang jelas tanpa ada rasa keraguan dan jangan bercakap dengan nada yang samar-samar.

Bercakaplah di depan dengan cara bertentangan mata dan jangan bercakap di belakang, ini untuk mengelakkan timbulnya keraguan dan salah faham.

Jika seoarng sedang bercakap tentang sesuatu tajuk dan tajuk itu belum habis dibincangkan maka janganlah mengutarakan tajuk baru atau memotong perbualannya itu.

Jika seseorang sedang makan maka janganlah bercakap tentang sesuatu yang menjijikkan atau tentang sesuatu yang tidak disukai olehnya.

Jangan bercakap di depan orang yang sedang sakit tentang sesuatu yang mendukacitakan sebaliknya ucapkanlah tentang sesuatu yang memberangsangkan.

Jangan sesekali meniru gaya percakapan atau telor orang yang jahil dalam agama.

Jangan bercakap secara berkumam mulut.

Jangan bercakap mengenai hal orang lain, membuat fitnah serta mencaci-maki orang.

Jangan memanggil orang yang lebih tua dari kita dengan panggilan nama, seeloknya pangillah dengan nama yang memuliakan mereka.

Jangan memanggil seseorang dengan gelaran yang tidak menyenangkannya.

Jangan bercakap tentang sesuatu perkara yang anda sendiri masih kurang pasti mengenainya.


Wallahualam, sama-samalah kita perbaiki khilaf diri.

Tazkirah Jumaat #20 - 4 Perkara Sebelum Masuk Tidur


4 Perkara Sebelum Tidur....
  

"Sebenarnya banyak perkara yang perlu diambil perhatian sebelum seseorang itu lena diulit mimpi yang indah-indah. Maka wajarlah kiranya sunnah Rasulullah s.a.w itu sendiri dijadikan sebagai amalan seseorang pada setiap malam. Ia adalah lebih afdhal.

( Tafsir Haqqi )

Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, iaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meredhai kamu,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umrah......

"Bertanya Aisyah :

"Ya Rasulullah.... Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"


Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : 

  1. Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an. 
  2. Membacalah selawat untukku dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.
  3. Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredoi kamu.
  4. Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah"


Sekian untuk ingatan kita bersama.

Thursday, November 28, 2013

Bosan Dengan Yang Lama


Assalammualaikum wbt ..



Comel kan? Tapi selama mana je la kita ni boleh tengok satu-satu benda ni lama-lama. Sedangkan smartphone kat tangan yg mahal-mahal tu pun, korang sanggup dan rajin je bertukar setiap tahun .. ye dak? Hi hi hi hi ... terus-terang aku kata, sebenarnya memang dah lama bosan tengok header blog ni .. korang pun sama kan? entah dah berapa tahun aku maintain je dengan header yang comel dan simple ni .. 

Memang dah lama nak tukar header tapi aku belum ada banyak masa untuk mengadap laptop dan photoshop tu serta belajar semula buat header sendiri untuk blog sendiri. By the way, header ni bukan aku yang buat tapi seorang kenalan lama dahulu. Terima kasih kat dia sebab rajin edit kan, beberapa bulan lepas ada jugak mintak dia buat kan baru. Tapi mungkin dia dah takde masa lapang untuk buatkan, so sampai sekarang la header ni macam tu saje.

Yang lain-lain pun rasa dah bosan tengok sebenarnya. Masih mencari masa dan ruang untuk edit semula blog ni, from head-to-toe la orang kata. Miahahahahaha! Rasa macam sarat sangat blog ni tapi isi 'kosong'. Sedih kan? Sebab tu la kot tak ramai datang lawat blog ni. Aku memang tak kesah takde tukang komen semua tu, asalkan ada yang sudi melawat.

So kawan-kawan, mesti ada cadangan kan? Tolong lah tinggalkan komen dan bagi cadangan bagaimana yang harus aku lakukan kat blog ni.


Friday, November 22, 2013

Tazkirah Jumaat #19 - Hikmah dan Kehebatan Surah Al-Kahf

Assalammualaikum wbt ...





Surah Al-Kahf (Kahfi)

Surah ini mempunyai 110 ayat. Ia merupakan surah Makkiyah. Di dalamnya terdapat mesej-mesej aqidah yang didatangkan sebahagiaannya dalam bentuk cerita. Antara cerita atau penjelasan kisah yang dibawa di dalam surah ini ialah tentang kisah beberapa pemuda Ashabul Kahfi yang mempertahankan aqidah mereka tatkala diburu oleh pemerintah yang zalim, kisah si kafir yang memiliki dua kebun dan sahabatnya seorang yang beriman kepada Allah, kisah Nabi Musa dan Khidir, kisah Dzulqarnain membantu kaum yang berhadapan dengan masalah yang ditimbulkan oleh Yakjuj & Makjuj.

Surah ini juga mengajar ummat Islam agar apabila berjanji, hendaklah mengatakan "Inshaa' Allah". Ia suatu kalimah yang sangat penting. Antara asbab turunnya beberapa ayat di dalam surah Al-Kahfi ialah kerana Nabi sallAllahu 'alaihi wasallam ditanya oelh orang-orang Musyrik tentang 3 perkara iaitu kisah Ashabul Kahfi, kisah Dzulqarnain dan tentang ruh. Namun, wahyu tidak turun kerana Nabi s.a.w. tidak menyebut "inshaa' Allah" tatkala berjanji untuk menjawab tiga persoalan tersebut. Selepas beberapa ketika dan agak lama menunggu wahyu, akhirnya turunlah ayat yang menyuruh Nabi s.a.w. menyebut "inshaa' Allah" tatkala berjanji, diturunkan sekali jawapan-jawapan dari Allah tentang 3 persoalan tersebut.


Kelebihan Surah Al-Kahf

* Pengampunan dosa di antara Jumaat dengan Jumaat jika dibaca pada hari Jumaat.
* Dijauhi fitnah al-Masih ad-Dajjal jika menghafal 10 ayat terawalnya.

1- Abu Sa'id al-Khudri radhiAllahu 'anhu beliau berkata bahawa Rasulullah saw bersabda:

"Barangsiapa membaca surat al-Kahfi pada hari Jumaat, maka Allah terangi ia dengan cahaya di antara dua Jumaat." (HR al-Hakim dan Baihaqi, disahihkan oleh al-Albani)

2- Daripada Ali yang meriwayatkan drpd Rasulullah saw, bagina bersabda yang bermaksud:

"Barangsiapa membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, nescaya dirinya terpelihara hingga lapan hari, drpd segala fitnah yang melanda dan jika keluar Dajjal sekalipun, dia akan terpelihara daripadanya." (Al-Dhurr al-Manthur oleh al-Suyuti 5:355)

3- Daripada Abu al-Darda' bahawa Rasulullah saw telah bersabda yang bermaksud:

"Barangsiapa menghafal sepuluh ayat drpd awal surah al-Kahfi, pasti terlindung drpd Dajjal." (HR Muslim 809)




Sumber diambil :





Bedak Arab Bagus ke Tak Bagus [sambungan]

Assalammualaikum wbt ...

Disebabkan terlalu banyak kekangan, memang banyak la post yang pending. Demm! Teruk giler aku ni kan? Ok la aku mulakan semula dengan Fenomena Bedak Arab yang dulunya aku janji nak cerita bagaimana perkembangannya selepas 1 week consume, but now dah jadi more than 1 months. Hukhukhuk, tamo marah ye kawan-kawan...





Well, dah sebulan guna bedak ni. Takdelah aku nak kata wajah aku ni semakin cantik ke apa kan. Tapi ok la ... boleh la aku terus pakai sampai habis 1 compact tu nanti kan .. takde membazir nak beli yang lain .. 


Macam yang korang tahu, bedak ni kan multi-function .. as foundation also .. so once ko tepek je bedak tu kat muka, tak payah dah la nak pakai macam-macam. Jadi hantu kak limah pakai tepung gomak je nanti. Just be natural bila dah tepek bedak ni kat wajah tu, sedikit demi sedikit ia akan serap dan sekata pada wajah kulit kita. Memang tak nampak la cacat cela parut lepas tepek bedak ni. Tapi .. aku ni memang ada masalah kulit muka berminyak dan kering, so masuk petang je aku dah boleh rasa muka aku berminyak. Yang bagusnya, bila tengok cermin takdelah berkilat sangat muka aku macam dulu. Bedak ni agak membantu jugaklah, tambahan aku dah tak perlu nak bawa barang mekap banyak-banyak (erkkk! aku mekap ke? hihihihi .. no way!).

Ok tu saje kot yang boleh aku review pasal Bedak Arab Kokuryu ni. Thanks sudi baca~


Thursday, November 14, 2013

CPUV Nuffnang #1 : INTI Cycle 1 Degree Campaign


Assalammualaikum wbt ...


Alhamdulillah .. Alhamdulillah .. Alhamdulillah ..
Bersyukur dengan apa yang dapat sekarang ni .. Walaupun semakin jarang update blog, tapi Nuffnang yang baik hati masih lagi bagi ads kat blog ni. Sebenarnya nak post dari hari pertama dapat tahu ada iklan yang lekat kat blog ni, tapi tak sempat. So harini, cuba jugak lah berkongsi kegembiraan yang tak seberapa ni. Yelah, blog ni faham-faham je la bagaimana penulisan dan isinya kan? Jadi bila dah dapat tu, sangat gembira taw dan hari-hari sekarang ni mesti akan buka laman web Nuffnang. Harini genap 2 minggu iklan tu berlari berkejaran dalam blog ni. Hehehehe, and still on going. 



Takdelah banyak sangat dapat dikumpul lagi sekarang ni, tapi harap sangat-sangat visitors blog ni rajin-rajin la klik iklan-iklan dalam blog ni ye. Insyaa Allah, empunya blog ni akan lebih rajin untuk update blog kelak kerana sesuatu bakal terjadi menjelang tahun hadapan, 2014. Huhuhuhu .. korang jangan segan-segan ye menderma ..

Terima kasih Nuffnang!!


Wednesday, October 16, 2013

Rezeki dari Nuffnang


Assalammualaikum wbt ..

Sebenarnya dah lama nak post tentang CPUV ciput aku ni sebab tetiba muncul dalam Nuffnang akaun aku ni. Biasalah orang tak pernah-pernah dapat, tambah pulak semakin jarang update blog kan. Mahu lah terkejut kucing jap, acaner boleh dapat CPUV ni. Selalu tengok-tengok akaun ada CPC je, sekali jenguk intai sikit eh, eh, eh ada CPUV pulak kalini. Walau pun tak banyak macam blogger lain. Alhamdulillah, ada jugaklah rezeki sikit kan. Terima kasih pada yang sudi klik iklan Nuffnang aku tuh. 



Tengok tu, 9 Sept 2013 pulak tu. Sama tarikh pulak dengan hari lahir abah aku. Boleh la dapat ciput sikit, hehehehe rezeki birthday abah kot. Tapi ... juga sama tarikh dengan pemergian arwah abang ipar aku. Selalu begini taw, untuk bulan lepas mesti aku akan perasan bulan berikutnya.

Eh, korang perasan tak iklan Nuffnang kebelakangan ni semakin menarik je kan? Korang ikhlas-ikhlaskan la untuk rajin klik iklan nuffnang bila singgah masuk blog aku ye. Terima kasih pada yang membantu aku  (^_^)

Terima kasih Nuffnang! Silalah bagi lagi iklan yang menarik-menarik.


Sebulan dah berlalu

Assalammualaikum wbt...

Sebenarnya masih banyak lagi hutang belum terlangsai pada readers blog ni. Jadi harap dimaafi ye, terlalu banyak kekangan datang bergolek dalam hidup ni. Harini kerja tak banyak sangat, jadi cuba jugaklah untuk publish kan sesuatu walau 1 entri. Harap kalian tak bosan membacanya.

Dah lama niat dihati nak tulis mengenai arwah, tetapi tak berkesempatan. Hmm..diam tak diam, 9hb Okt 2013 minggu lepas genap pemergian arwah abang ipar aku ke rahmatullah - YM Raja Harrun bin Raja Suran. Punca kematian, di syaki ada Kanser Paru-paru.



Arwah merupakan satu-satunya abang ipar yang sangat rapat dengan aku. Aku dah dianggap seperti adik sendiri. Kadang-kadang kelakar rasanya bila memikirkan, kemahuan aku lebih dituruti berbanding kakak aku. Arwah merupakan abang ipar sulong aku. Semua adik-beradik aku memang rapat dengan arwah. Arwah seorang yang ringan tangan dan tak berkira langsung. Dia sentiasa ada bila kami susah. Dia sentiasa cuba menolong aku dalam segala aspek, termasuk dalam hal mencari pasangan hidup. Arwah jugalah satu-satunya abang yang paling rajin teman aku pergi ke pasar malam setiap kali pulang ke kampung halaman. Arwah penyeri keluarga kami, kerana arwah memang suka bergurau dan menyakat kami semua.

15 Okt 2013 (Selasa) - pagi semalam, sebaik aku selesai solat subuh .. hati terus teringatkan arwah .. sebak dada rasanya .. inilah kali pertama aku merasa betapa kehilangannya seseorang yang sangat rapat dengan aku .. aku menangis tatkala setiap kali teringatkan arwah .. dan setiap kali itu jugalah aku akan segera sedekahkan Al-Fatihah buat arwah dan mendoakan yg baik-baik buat arwah.



Semoga Allah swt ampunkan dosa-dosa arwah, dan arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman .. amiin

Tuesday, October 15, 2013

Lirik Lagu Tetap Menantimu - Nomad (OST Love You Mr Arrogant)




Aku menyedari telah jatuh cinta
Tapi aku tak bisa mengungkapkan
Terasa bahagia ku mencintaimu
Walaupun kau belum mencintaiku

Aku disini kan selalu menunggu
Yang selalu ada di setiap waktumu
Selalu menanti jawapanmu
Untuk cinta yang terakhir

Semakin ku bisa untuk menyayangi
Semakin ku bisa untuk mengerti
Dari semua hidupmu yang ku mimpikan
Kan ku hapus semua menjadi indah

Tak akan pernah hilang rasaku
Cinta yang membawa dalam hatiku
Bagai mata yang tak terpejam
Aku tetap menantimu

Aku disini kan selalu menunggu
Yang selalu ada di setiap waktumu
Selalu menanti jawapanmu
Untuk cintamu

Tak akan pernah hilang rasaku
Cinta yang membawa dalam hatiku
Bagai mata yang tak terpejam
Aku tetap menantimu
Aku kan tetap menantimu


Thursday, October 10, 2013

[REVIEW] #Churpremiere : Escape Plan - No One Breaks Out Alone

Assalammualaikum wbt ...



Setelah sekian lama aku tak join Premiere Screening sama ada dari Nuffnang ataupun ChurpChurp, kini aku cuba kembali aktif. Sebelum ini aku stop, sebab aku dah takde teman nak dibawa tengok Premiere Screening ni. After that, bila aku try join semula .. tuah tak menyebelahi aku lagi dah. Asyik tak dapat je tiket wayang percuma, ho ho ho .. tacing sat! So last week, aku saja try my luck again. Alhamdulillah, terima kasih ChurpChurp kerana bagi tiket wayang percuma Premiere Screening Escape Plan yang sangat best tu! Aku try ye make this entry fast, short and interesting (hopefully!).



Ray Breslin, the world's foremost authority on structural security, agrees to take on one last job : breaking out of an ultra-secret, high-tech facility called 'The Tomb'. But when he is wrongly imprisoned, he must recruit fellow inmate Emil Rottmayer to help devise a daring, nearly impossible plan to escape from the most protected and fortified prison ever built.



So yesterday, after habis waktu kerja aku terus pergi Bangsar pick up officemate (Siti) aku dulu. Well, memandangkan rumah dia pun memang lebih kurang sekangkang kera je dengan MidValley tu takdelah haru sangat nak pergi sana cepat-cepat. Tapi bila sebut MidValley ni memang perkara pertama dalam kepala aku adalah PARKING. Seriously, aku tak sedar berapa lama tah aku tak jejak MV tu gara-gara fikirkan parking yang hazabedah payah tu. Kalau siang, memang haramjadah nak jumpa parking dalam kurang 30 minit la. Jadi setelah sekian lama, last night was the day aku pergi MV tu semula. Memang untung bawa Siti tu sebab aku memang dah tak ingat langsung selok-belok dalam MV tu.
Hmm tapi jadi cerita haru jugaklah, gara-gara nak cepat sebab nak kejar Magrib, nak solat kat rumah Siti tu. Aku boleh plak salah masuk susur kiri, ha teruslah aku ke PJ - 1 Utama, Desa Park, Curve tu ha. Dari patut jalan clear, disebabkan dah salah masuk jalan tak memasal wei ter-join jammed sekejap2. Ish, tapi sungguh lah aku memang tak dapat nak cam jalan sangat bila malam2 ni. Mau tak mau mujur lambat lagi tayangan tu, aku pun keluar awal .. aku pun redah je .. dari Bangsar, ke Damansara, pusing balik cari Bangsar .. sudahnya aku tembus kat Dataran Maybank Bangsar. Wahahahhaha, Alhamdulillah Allah swt makbulkan doa aku.

Adush, sori panjang lak kisah haru aku. Now meh aku cerita sikit pasal movie Escape Plan ni. Gabungan mantap dari hero veteran kegilaan ramai, termasuk la aku - Arnold Schwarzenegger & Sylvester Stallone. Seperti sinopsis yang ChurpChurp berikan diatas tu, Breslin (Stallone) merupakan pakar dalam bidang keselamatan. Kerja dia adalah menguji setiap penjara pusat, samada senang dibolosi oleh banduan-banduan atau tidak. Dia jugak ada menulis 1 buku tentang kawalan keselamatan, namun telah disalah pakai oleh 1 badan swasta yang menjalankan kegiatan secara haram. Emil Rottmayer (Schwarzenegger), menjadi rakan baik pada Breslin setelah dia dipenjarakan di 1 penjara rahsia yang tiada siapa pun tahu lokasi sebenar. Dari situ lah bermula rancangan melepaskan diri yang sebenar.


* Kenapa Breslin dipenjarakan?
* Siapa Emil Rottmayer yang sebenarnya?
* Kenapa penjara khas itu dirahsiakan lokasinya?
* Siapa dalang di sebalik situasi tersebut?
* Dimana sebenarnya lokasi penjara khas tersebut?


So, overall aku boleh la bagi dalam 4/5 bintang .. sebab? Movie ni best tapi ada certain scene yang macam menghina orang Islam la jugak. Itu pendapat aku lah, kalau korang tengok tak tahu la bagaimana lak pandangan korang kan. Kesimpulannya, aku memang enjoy tengok movie ni even aku kelaparan..ho ho ho..



Thank you again ChurpChurp for the free tickets!



Friday, October 4, 2013

Tazkirah Jumaat #18 - 30 orang yang pertama dalam Islam



Assalammualaikum wbt ..

Dah lama jugak saya tak berkongsi Tazkirah di sini kan? Kebetulan jalan-jalan di 'mukabuku', terjumpa pulak mengenai mereka-mereka yang sangat bertuah di Bumi Allah swt ni. Sungguh terasa kerdil dan kurangnya ilmu pengetahuan yang ada ni. Sebab rasanya memang saya tak tahu langsung mengenai maklumat yang bakal saya kongsikan ini. Jadi harini, saya tergerak hati jugak untuk berkongsi dengan kawan-kawan alam maya jugaklah. Harap bermanfaat jugak buat kalian ye.




Biasa kat sekolah, cikgu-cikgu ada tanya "Siapa orang pertama yang mencipta telefon?" kan?? Tapi ada tak ustaz/ustazah yang bertanya pada anak-anak kita, siapa orang pertama yang menulis Bismillah? Mari saya kongsikan 30 orang pertama dalam Islam.




1. Orang yang pertama menulis Bismillah - Nabi Sulaiman AS
2. Orang yang pertama minum air zamzam - Nabi Ismail AS
3. Orang yang pertama berkhatan - Nabi Ibrahim AS
4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat - Nabi Ibrahim AS
5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat - Nabi Adam AS

6. Orang yang pertama mengerjakan Saie antara Safa & Marwah - Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS)
7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat - Nabi Muhammad SAW
8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam - Abu Bakar As Siddiq RA
9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah - Umar Al-Khattab RA
10. Orang yang pertama meletakkan jawatan khalifah dalam Islam - Al-Hasan bin Ali RA

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW - Thuwaibah RA
12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita - Sumayyah binti Khabbat RA
13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki - Al-Harith bin Abi Halah RA
14. Orang yang pertama menulis hadis dalam kitab/lembaran - Abdulllah bin Amru bin Al-Ash RA
15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah - Saad bin Abi Waqqas RA

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan - Bilal bin Rabah RA
17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW - Ali bin Abi Tholib RA
18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW - Tamim Ad-dary RA
19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah - Az-Zubair bin Al-Awwam RA
20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW - Ibban bin Othman bin Affan RA




21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW - Khadijah binti Khuwailid RA
22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh - Imam Syafei RH
23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam - Ali bin Abi Tholib RA
24. Orang yang pertama menjadi Raja dalam Islam - Muawiyah bin Abi Sufyan RA
25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam - Harun Ar-Rasyid RH

26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal - Umar Al-Khattab RA
27. Orang yang pertama menghafal Al-Quran selepas Rasulullah SAW - Ali bin Abi Tholib RA
28. Orang yang pertama digelar Al-Muqry - Mus'ab bin Umair RA
29. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah - Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH
30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga - Nabi Muhammad SAW.


Thursday, October 3, 2013

Fenomena Bedak Arab Kokuryu

Assalammualaikum wbt ..


Bedak Arab Kokuryu – Ha sape yang tak pernah dengar kan? Aku sendiri dah berkali-kali dengar sampaikan ada adik sepejabat aku bulan lepas siap syorkan lagi suruh aku pakai. Tapi disebabkan aku ni memang jenis tak suka mencuba sesuatu yang baru terutama sekali kalau berkaitan dengan produk penjagaan wajah dan kesihatan. Jadi, aku teruslah kata .. “takpelah dik, tak berani la nak cuba2 ni .. akak pun bukan jenis pakai bedak compact sangat .. apatah lagi nak usung ke hulur ke hilir barang-barang mekap ni”. Yelah, muka aku ni dah memang jenis yang bermasalah. Kalau aku tersalah pilih produk, tak ke lagi bahana jadinya nanti??


Says


Tapi nak dijadikan cerita lah kan, masa tu kecemasan sangat. Krim pelembap aku dah habis, jadi aku tak boleh nak tempek bedak baby terus kat wajah aku ni tanpa sebarang alas. Nanti jelas terang tang tang la tempat-tempat kering kat wajah aku ni..hu hu hu sadisnyeeeee~. So tanpa segan silu, aku pun pinjam/minta la sikit Bedak Arab adik tu untuk ku touch up kat wajah comot aku ni. Wow! Ha ha ha masa tu kami kat South Korea, so sikap ‘Sharing is Caring’ tu sangat penting ye kawan-kawan. So dari situ la pertama kali aku try sendiri Bedak Arab Kokuryu tu ha. 1st kesimpulan adalah … wow! Rasa sangat selesa dan best je lepas touch up tu..wangi..dan rasa wajah ni pun kurang berminyak bila seharian berjalan-jalan kat Korea bulan lepas.




Dan balik je dari Company Trip – South Korea tu, aku pun terjebak la akhirnya. Beberapa minggu selepas pulang dari Korea tu, aku pun search sana sini, cari segala info, testimonial, feedback, supplier, blogshops yang ada cakap pasal Bedak Arab Kokuryu ni ha. Biasalah, mostly mesti akan bagi respon positif kan? Tapi sebenarnya aku terjebak membeli dan mencuba produk ni bukan sebab hasil kaji selidik tu ye .. tapi sebab testimonial dan bukti sebenar memang dah ada depan mata. Ha ha ha! Adik yang dulu syorkan kat aku pasal bedak ni, dia lah bukti nya yang buat aku kata .. “Ok, aku akan cuba jugak!” .. One fine day, macam biasa je pergi pejabat. Tapi hari tu aku tengok wajah adik tu glowing dan bersih sangat-sangat. Giler terkejut aku! Ha ha ha … sekali dok usha-usha, adik tu kata .. dia baru je guna bedak tu secara konsisten. So itu pasal lah aku baru nampak kesan penggunaan Bedak Arab Kokuryu ni ha. Lagipun bila difikir semasak-sehangus-serentungnya, elok jugak aku cuba pakai bedak ni. Sebab kalau sesuai dengan aku, sekurang-kurangnya kelak aku dah tak payah lagi nak cari krim muka, krim pelembap muka ke. Dengan Bedak Arab Kokuryu ni, all 3 in 1. Senang, mudah dan wangi!

Aku dah godek-godek kat blogshops, mostly mahaii kemain lebih dari apa yang adik tu syorkan. Jadi aku godek-godek plak kat pageshops kat fb, akhirnya jumpa la satu page ni ha yang menjual bedak arab ni dan on going in promotion. Aku pun terus lah grab seketul kan. 30hb Sept last date promotion, petang tu jugak aku pergi buat payment. Alhamdulillah, 2hb Oct petang semalam aku dah pun terima barangnya..macam gambar kat atas tu. He he he~




Jadi ini lah dia, seketul Bedak Arab Kokuryu dan percuma sekeping Beauty Sponge. Maka harini adalah permulaan aku menggunakan bedak ni. So tengok lepas seminggu nanti, ada perubahan ke idok ye kawan-kawan. Ohya, bedak arab ni ada jenis-jenis dia. Aku pilih jenis Russet sebab kulit aku taklah cerah mana dan tak juga gelap sangat kan. Rata-rata penjual mengatakan bedak ni boleh tahan selama 3 bulan, so takdelah kita kena tiap-tiap beli bedak compact je kan? Membazir uolsss~

Muka aku ni jenis kering-berminyak. Ha acaner tuh? Ha ha ha .. aku pun pening sebenarnya, tapi itulah hakikatnya. Sampai sekarang aku pun masih confuse bagaimana nak merawatnya. So sekurang-kurangnya dengan penggunaan bedak ni, aku harap bila seharian keluar takdelah muka aku ni macam tong minyak masak yang diusung ke hulu ke hilir dah. Hu hu hu. Selain ikhtiar kan begini, aku ada jugaklah jaga pemakanan yang mungkin menjadi factor muka aku semakin berminyak. Siapa-siapa kat luar yang sudi bantu aku, sila-silalah tampil ye. Jenis muka macam sekarang ni jugaklah yang menjadi salah satu faktor aku tak suka bermekap. Kadang-kadang cemburu jugak tengok blogger-blogger cantik tu mekap natural je pun dah nampak cantik sangat. Hu hu hu dilema gilos rasanya! Ingin mencuba, tapi kurang keyakinan untuk bermekap even yang nipis-nipis saja.


Ok lah, sekian je nak cerita pasal wajah dan Bedak Arab Kokuryu. Kita tunggu hasilnya selepas seminggu ni ye. Ada perubahan atau sama saje. Terima kasih kat adik yang syorkan tu, ko memang pandai persuade kakak ko ni. Ha ha ha ha ha~ Kat bawah ni aku selitkan 1,2 link blog yang aku rujuk ye sebelum membuat keputusan untuk membeli bedak ni. He he he~









Saturday, September 28, 2013

Lirik Lagu Masih Aku Cinta - Shila Amzah





Biarpun kau tak lagi ada dengan aku
Takkan ku bisa melupakan mu
Caramu memanggil namaku
Terasa seolah kau masih ada

Jauh di dalam sanubariku
Tak ku relakan pemergianmu
Namun ku kan selalu doakanmu
Agar kau takkan terus terluka

Kau kan temui bahagia
Walaupun aku tidak bersama
Jangan kau gusar
Aku akan selalu ada
Dari jauh engkau masih ku cinta
Dari jauh aku masih mencinta

Takkan pernah ada penggantimu
Yang memepertahankan ku sepertimu
Satu dunia menentang cinta kita
Akhirnya kita terpisah jua

Yang mengenalmu cuma aku
Tidak ku menyesal mencintaimu
Yang ku harapkan 
Kau juga mendoakan ku



Lirik Lagu Apa Artinya Cinta - Melly Goeslaw ft Ari Lasso





Tiba-tiba engkau ada
Kemudian engkau hadir
Laksana kerdil ku memeluk
Lihat aku lebih dalam

Di matamu ku melihat
Ada cinta yang tersirat
Sirami hati merebak

Barangkali aku salah
Ku terdiam bukan bisu
Tahu engkau besar malu
Tutupi rasa gelisah

Biar saja waktu nanti
Yang menikmati kisah ini
Bersamamu aku senang

Belum jugakah kau menyadarinya
Akulah yang pantas untuk kau cintai
Di bawah langit biru aku bersumpah
Diriku tanpamu apa artinya cinta

Arti cinta ini sudah menelan waktuku
Siang malam hanya untuk fikirkan engkau
Sejuta kali aku berani bersumpah
Diriku tanpamu apa artinya cinta

Biar saja waktu nanti
Yang menikmati kisah ini
Bersamamu aku senang

Belum juga kah kau menyadarinya
Akulah yang pantas untuk kau cintai
Di bawah langit biru aku bersumpah
Diriku tanpamu apa artinya cinta



Wednesday, September 18, 2013

#43 Wordless Wednesday - Kehilangan Demi Kehilangan Dlm Masa Seminggu

Assalammualaikum wbt ...


masa kecil


setahun yg lalu


dtg2 terus peluk sushi mama sbb ada bau tuna ~ buat muka tak bersalah


gambar dan saat terakhir bersama buah hati sebelum pergi holiday 29/8/2013


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Syawal 2012 sebelum sakit teruk


Syawal 2012, bahu dah mula senget selepas serangan pertama


Penghibur dalam keluarga :'(


Saat terlantar di Hospital



Al-Fatihah
09-09-2013


Thursday, September 12, 2013

Jutaan maaf

Assalammualaikum

Lama sungguh rasanya blog ni terbiar, sehingga kawan2 di alam maya pun dah takde yang singgah. Maaf sangat2, bukan berniat untuk meninggalkan dunia blogging tapi terlalu banyak kekangan juga komitmen yang lebih perlu diutamakan.

Bermula dari talian internet yang diputuskan, aku mengambil keputusan untuk terminate maxis broadband sebab semakin rasa tak berbaloi aku terus melangganinya. Broadband tu dah lama aku guna sejak 2009 lagi, tujuan aku langgan broadband tu sebab keperluan belajar. Now dah 2tahun aku habis belajar, kuota internet dah habis dan laptop pn da berat. Terlalu banyak masalah betul. Jadi dari bayar2 bil tapi tak boleh nak guna, terminate je la.

Kemudian sibuk kejar dateline kerja sebab company trip. Trip 6hari 4malam, jadi banyak kerja kena setel dulu sebelum terbang luar Malaysia. Clearkan meja sebab nanti masuk kerja semula, dah pasti dokumen akan bertimbun semula. Kerja aku takde orang nak tolong buat.

Seminggu trip cadangnye nak update blog dari sana, tapi ada masalah lagi. Adoiii rindunya nak berblog. Wifi yang terhad, charger gajet yang rosak..

Beberapa hari selepas balik trip, sibuk dengan kerja. Dan baru2 ni, aku kehilangan insan yang paling aku sayang. Arwah sangat2 rapat dengan aku, sayang aku pada arwah bukan saja seperti abg dan adik. Tapi juga seperti ayah dan anak. Aku dan kakak2 lain sangat2 terasa kehilangan arwah. Arwah je rajin kerenah aku sejak dari kecil lagi. Sehingga harini aku masih rasa seperti bermimpi.

Aku akan cuba perjelaskan satu persatu kisah yang terjadi dalam perjalanan hidup aku sekarang ni. Harap kawan2 masih sudi blogwalking di blog aku.

Al-fatihah buat abg ku.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, July 23, 2013

Ramadhan Giveaway by Angahjudin


Assalammualaikum wbt ..


Angah Judin Punya Cerita


Jom reramai join giveaway Angah! Hanya klik header blog beliau di atas ni. Senang dan mudah je cara penyertaan. Jangan lambat-lambat, sebab sampai malam ni je. hehehehe ..





Sunday, July 21, 2013

Dah Tua Sangat Ke?

Assalammualaikum wbt ..

Semalam (20 July 2013) pertama kali sepanjang Ramadhan, aku jejakkan kaki ke Bazar Ramadhan kat Bandar Mahkota Cheras ni. Tapi sekadar tunggu di parking, kakak aku je yang jalan p cari kuih-muih untuk berbuka. Aku masih belum ada rasa nak masuk bazar, serasa aku mood puasa tahun ni tak berapa best kot. Makan minum aku seadanya saje macam hari-hari biasa.

Sedang aku duduk-duduk lepak dalam kereta .. Aisyah sedang lena tidur petang .. aku pandang ke luar tingkap kereta dan terpandang sepasang merpati sedang seronok membonceng motor berpelukan berdua. Respon aku? hahahaha .. automatik aku menggeleng kepala setelah melihat aksi  2 anak muda tersebut.

Tua kah aku? Tiba-tiba terasa macam aku ni dah tua ke? Hahaha .. tak kisah la tua ke muda .. tapi sekarang ni bulan Ramadhan, bulan yang mulia kan .. apa lah salahnya kita didik hati dan diri kita agar lebih menghormati bulan yang mulia ni .. Nak berpeluk sakan tu, biar lah berpada .. tanam la rasa malu tu lebih sikit. Nak cakap lebih pun, nanti orang kata aku apa lak kan. Sebab aku pun masih banyak kekurangan, tapi rasa tak salah untuk aku menegur anak-anak remaja kita sekarang ni. Terlalu seronok dengan hidup dunia yang penuh permainan ni.

Fikir dan renung-renungkan la. Kalau dah tak tahan sangat nak peluk-peluk, manja-manja .. cepat-cepat kumpul duit dan terus p masuk meminang. Nikah, halalkan hubungan .. biar segalanya berjalan berlandaskan agama Islam dan sunnah. Inshaa Allah, amiin~


Nota hati : 
Doakan jodoh aku datang cepat .. kekekekeke~

Sahabat Sakura

They're G+