Pages

Friday, November 18, 2011

Tips untuk tidak menjadi PELUPA

Assalammualaikum dan selamat petang..

Korang pernah tak alami situasi di mana, korang dah ambil kunci rumah then simpan dalam poket seluar/baju..lepas tu korang pergilah buat pape kerja sikit..selepas beberapa ketika,korang teringat tentang kunci rumah tu tetapi korang dah tak ingat mana korang letak...pernah tak?pernah tak?Rasa macam bodoh sangat je kan..pelupa betul..ish,Arul selalu marah diri sendiri bila terjadi perkara macam ni..huhuhu

Time study dulu gini lah..main tampal2 notes kecik2 kat board kan..konon nak ingat sangat takot lupa pape tarikh penting (exam,test,dateline asgment..etc)..tapi paling tak boleh blah,kad matrik dah tergantung kat leher pun boleh tak perasan..lagi mau menggelabah cari !

Ok lah,Arul terjumpa notes lama2 Arul..sekarang pulak tengah musim peperiksaan penting student2 SM dan IPTA/IPTS kan..so tergerak hati la nak berkongsi sedikit tips..maaf jika agak terlambat..
 
 

Let's check it out !

*      Elakkan makan kepala ikan
*      Elakkan makan “bahan dalaman
*      Elakkan minum semasa makan
*      Elakkan minum atau makan makanan yang tercemar dengan semut
*      Elakkan makan sehingga menjadi terlalu kenyang
*      Elakkan kencing berdiri
*      Elakkan melihat kemaluan
*      Elakkan membaca nama di batu nisan
*      Elakkan dari sering melihat buih
*      Banyakkan makan makanan yang mengandungi kacang soya seperti tempe, tauhu, taufu fah, air tauhu, dll
*      Banyakkan makan kismis, kurma dan madu
*      Banyakkan makan buah badam dan juga kacang yang lain
*      Memakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan

 Oklah, tu saja yang dapat Arul kongsikan..harap2 boleh lah dijadikan amalan yang berguna sepanjang masa..

1 comment:

Sahabat Sakura