Pages

Friday, October 28, 2011

Tutorial : Energy Saver pada blog kesayangan anda

 

Assalammualaikum dan selamat petang..
Korang dah lunch??Eh,takkan diet plak kot..ehehehehe..da gaji kan??Nk jimat??Ha ok2..Hmm..rasa2 blog korang pun mesti nak jimat tenaga jugak bila korang takde depan blog kan??Sebagai sokongan kepada Program Earth Hour gak  =)

Harini aq nak kongsi plak tutorial macam mana nak buat Penjimatan Tenaga/Energy Saving ni kat blog korang..macam yang aq dah buat tu lah..cer try tengok..tapi tunggu dan tenung la dulu blog aq selama 1 minit..nanti nampak lah caner rupanya..hehehhee..aq nak berkongsi nih sebab nak buat ia sangat2 lah senang..

Ok..ini tutorial untuk letakkan energy saver kat blog korang k..

1) Klik kat DASHBOARD> DESIGN > EDIT HTML (backup template untuk langkah berjaga2)

2) Tekan Ctrl + F (serentak), cari kod </head>

3) Copy kod kat bawah ni dan paste SEBELUM kod </head> tadi

<script language='javascript' src='https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/savetheenvironment.js' type='text/javascript'/>

contoh letak macam ni keh :


4) Lepas dah siap paste kod tuh, korang pun dah boleh save dan lihat sendiri hasilnya.Tapi sila tunggu+tatap+tenung blog anda selama 1 minit untuk energy saver tu mula beroperasi k  =)

Selamat mencuba..dah berjaya silalah tinggalkan komen di bawah ataupun di shoutbox ya..

p/s : Original code :http://www.onlineleaf.com/

No comments:

Post a Comment

Sahabat Sakura