Pages

Friday, December 21, 2012

Tazkirah Jumaat [#8] - Solat Sunat Dhuha


Assalammualaikum wbt ..


dalam beberapa hari lepas, aku ada terbaca tentang kelebihan Solat Sunat Dhuha dari sebuah blog. tapi dah tak ingat blog mana. and then, dari sehari ke sehari hati aku rasa teringin sangat nak buat Solat Sunat Dhuha jugak. harini, hati aku tergerak utk search segala tentang Solat Sunat Dhuha ni. maka terjumpa banyak info mengenai solat sunat ini.


Cara mengerjakan Solat Sunat Dhuha
Solat ini boleh dilakukan sekurang-kurangnya 2 rakaat sehinggalah 12 rakaat, tetapi paling banyak yang dilakukan oleh Rasulullah adalah 8 rakaat.

Niat



Antara surah-surah yang dianjurkan ulama

a) Solat Sunat Dhuha 2 rakaat
- ayat al-Kursi [10x] & al-Ikhlas [10x] atau;
- ayat As-Syams & Ad-Dhuha atau;
- ayat AL-Lail & Al-Insyirah.

b) Solat Sunat Dhuha lebih daripada 4 rakaat
- solat pertama : As-Syams & Ad-Dhuha
- solat seterusnya : Al-Kafirun & Al-Ikhlas


Semasa sujud terakhir bacalah sebanyak 40x


Selepas memberi salam, bertasbihlah 10x



Berdoa





Mudah-mudahan aku sentiasa diberi ruang utk melakukan solat2 sunat ini .. amiin~

2 comments:

  1. bagus klau diamalkan ..perkongsian yang baik..
    terima kasih.>:)

    ReplyDelete

Sahabat Sakura