Pages

Friday, June 29, 2012

Bila Budak Dah Mula Gigit Jari Kaki Sendiri



Assalamualaikum wbt ...


Eh, eh, Eh ... hahahahaha tajuk arul kadang2 dah macam keibu-bapaan pulak .. ckp tentang bayi .. perangai bayi , budak2 yang semakin membesar .. tak pe la .. arul masih nak berkongsi info yang mungkin berguna buat arul sendiri .. dan kalau boleh pada readers di luar tu jugak ..

Ha tajuk taknak ngalah kan? Bukan apa, tetiba teringat dialog perbualan antara arul dan kakak arul masa dia sambil2 sedang tukar pampers anak bongsu dia ..




arul : "ateh, aku de terbaca kat 1 blog ni .. ckp ttg kenapa bayi main air liur tanda kempunan."
kakak : "ha kenapa?"
arul : "dia tulis, baby meleleh2 air liur ni bukan sebab ibu kempunan tapi sbb lain la."
kakak arul senyum je .. then dia laju je tanya, "then kalau budak gigit/hisap jari kaki apa pulak tandanya?"
arul : gulpp!terkedu, senyum je dan terus sambung tengok tv .. [hahahhahaha, x tahu nk jwb pe.]


Tapi yang pasti, ada 2 mitos berkaitan dengan lelehan air liur bayi ni iaitu masa mengandungkan bayi tu, ibu tak dapat apa yang diidamkan tu .. lagi 1, bila air liur bayi ni meleleh2 dalam tempoh tu la rambut si emak semakin banyak berguguran.  Kakak arul pun dah naik rimas tengok rambut dia makin banyak gugur. Walaupun ia sekadar mitos, tp kadang2 ia ada benarnya.  Entahla, arul pun tak pasti.

Pagi ni arul teringat jadi arul pun terus la search tentang "Kenapa dan apakah tandanya bila budak suka gigit jari kaki?" Pastu terjumpa la beberapa ceritanya tentang persoalan kakak arul tu .. Ramai yang mengatakan, bila budak dah mula gigit2 jari kaki maknanya budak tu dah nak dapat adik. Ha achaner tuh kak? hahahhahaha ... si comel Najwa baru nak masuk setahun Nov.'12 ni ..

Apa2 pun, kalau Allah dah beri rezeki tu .. terima aje lah dengan hati terbuka kan .. hehehehe ..

No comments:

Post a Comment

Sahabat Sakura