Pages

Sunday, April 20, 2014

Tutorial : Cara Nak Padam Blog

Bismillahirrahmanirrahim

Assalammualaikum wbt..



tetiba gatal pula nak buat tutorial bagai ni kan..tak pernah hayat pandai bermain html, coding segala. tapi rasa boleh la kot bila dah rujuk mana-mana tutorial kan. easy cheesy je tengok tadi. bukan tak tahu langsung pasal html tu, ada belajar masa zaman universiti dulu. tapi biasalah kan bila dah lama tak di praktikkan, tumpul la segala skill tu. rindu weh bermain dengan html dan coding ni. sangat best!


ok back to the main topic ye. hehehe. beberapa hari lepas tergerak hati nak padam salah 1 personal blog (ada 3 blog sebenarnya) aku yg mana aku rasa dah tak perlu ada pun, sebabnya nak baca semula setiap entri dalam blog tu pun aku dah tak sanggup. blog tentang seseorang yang tak pernah tahu hargai aku. hahahahaha. buang masa dan sia-sia je. so godek sana-sini camner aku nak hapuskan terus blog tu, kebanyakan tutorial aku jumpa semuanya yang dah lama dan sebelum blogspot ni bertukar wajah. so aku pun agak pening. last-last jumpa jugak the simple way to delete the blog.


let's make it fast, below are the steps to delete your blog:


nampak tak? tak nampak takpe, meh aku re-write ye.

  1. sign in to blogger.com and access your Blogger Dashboard.
  2. beside the blog you want to delete, click the drop-down menu to the right of the gray Post List icon.
  3. select Settings.
  4. click Other (under Settings) on the left side of the page.
  5. at the top of the page under "Blog Tools" click Delete Blog.
  6. click Delete This Blog.
  7. done!
sumber : Google Help


so selepas dah hapuskan blog yang korang nak tu, 1 section "Delete Blog" akan berada dalam Dashboard korang. dalam tempoh tertentu, korang masih boleh jenguk2 la blog tu kalau korang nak.




lastly, now tinggal 2 je la blog yang aku ada. yang ni dan QQ blog. hehehe...QQ blog tu maaflah, tak dapat nak share dgn korang tapi nak gak bagitahu korang..blog tu sayang giler nak padam sebab segala kenangan indah, pahit manis kehidupan aku tercatit disitu. segalanya mengajar aku tentang hidup. TERIMA KASIH NYAWA  (^_^)



* * * * * * * * * * 




20 comments:

  1. assalamualaikum.. sy nk tnya,,sy ade blog lama..tp lupa email dan password. mcm mana nak trace and delete blog tersebut? tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ada caranyaaa..nak tahu jugak

      Delete
    2. tolong, i have a same problem. blog masa zaman kecik2, dah segan sangat dah membacanya :D mcam mana nak delete blog lama tp taktahu email dan password

      Delete
  2. Hi assalamualaikum, saya ada blog lama tapi saya lupa email dan password blog tersebut, alternate email blog tersebut pun saya lupa, minta tolong ajarkan saya ye terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh rujuk sini yaa :) http://hidayahsharin.blogspot.my/2016/07/lupa-email-id-lupa-password-macam-mana.html

      Delete
  3. Terima kasih utk tutorial ni.. Nak delete personal blog juga.. Taknak banyak2 blog.

    ReplyDelete
  4. Terima kasih ;)

    ReplyDelete
  5. info yg sgt berguna, sbb skrg memg tgh cari cara nak delete blog. tq.. :)


    tip awet muda

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. mcm mana nk delete if da lupa username & password tp still ingt link blog tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. refer sini yaaa :) http://hidayahsharin.blogspot.my/2016/07/lupa-email-id-lupa-password-macam-mana.html

      Delete
    2. refer sini yaaa :) http://hidayahsharin.blogspot.my/2016/07/lupa-email-id-lupa-password-macam-mana.html

      Delete
  8. Thanks for the tutorial๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

    ReplyDelete

Sahabat Sakura

They're G+